Muslimanke koje su obilježile 2015. godinu

Muslimanke koje su obilježile 2015. godinu

Ovo su muslimanke koje su obilježile 2015. godinu po uspjesima svjetskih razmjera.

Eqbal Asa’d

Najmlađa doktorica na svijetuGuinnessovu knjigu rekorda Palestinka Eqbal Asa’d ušla je kao najmlađa doktorica na svijetu. Ova darovita Palestinka sa libanonskim državljanstvom imala je samo 14 godina kada je upisala Medicinski fakultet na Will Cornell Univerzitetu u Kataru, a 20 kada ga je završila.

Krajem 2015. dobila je saglasnost za posao u Sjedinjenim Državama u jednoj od najpoznatijih pedijatrijskih klinika na svijetu.  Njezin san je da oformi besplatnu kliniku u kampu za palestinske izbjeglice u Libanonu gdje je i ona odrasla.

Saiyyidah Zaidi

Uči druge kako biti financijski nezavisan 

Saiyyidah Zaidi jedna je od predstavnica nove generacije muslimanki – one koja vjeruje da je uspostavljanje ravnoteže između porodice i karijere ostvarljivo. Pokazala je veliku smjelost kada je napustila veoma profitabilan posao izvršne direktorice u uglednoj britanskoj firmi gdje je bila odgovorna za više od 50 uposlenika. „Željela sam pokazati da muslimanka koja nosi hidžab u Velikoj Britaniji može biti uspješna u poslu koji radi. Kada sam to ostvarila shvatila sam da to nije ono što me čini potpunom, jer je moja porodica ispaštala“, kaže Zaidi prisjećajući se vremena kada je na poslu provodila 12 sati daleko od svoje djece i muža koji je radio kao učitelj. „Jednostavno sam morala napustiti taj posao koji me je potpuno uzimao“, kazala je Zaidi za magazin Muslimah.

I od kuće je krenula sa online biznisom, željela je raditi i pomoći drugima da formiraju samostalne poslove. Njen potez se pokazao kao pravi pogodak. Sredinom protekle godine pokretanula je web stranicu Millionaire Muslimah putem koje svojim savjetima pruža podršku i osnažuje muslimanske poduzetnike i daje mogućnost nemuslimanskim poslodavcima da razumijevaju muslimane koje rade kod njih čime mogu utjecati na unaprjeđenje rada u svojim preduzećima. Danas ona mjesečno zarađuje 10 hiljada dolara.“Nije važno koliko je uspješna vaša karijera, ako u tome zaista ne uživate i ne uspijevate očuvati svoju porodicu ostavite je“, kaže Zaidi.

Jackie Ying

Ying: Učenici ne smiju biti opsjednuti samo ocjenama

Naučnica iz Singapura Jackie Ying, izvršna direktorica Instituta za bioinžinjering i nanotehnologiju (IBN), dobitnica je ovogodišnje nagrade OIC-a Mustafa, koja se dodjeljuje vodećim istraživačima i naučnicima u svijetu. „Ova nagrada se dodjeljuje pojedincima čija su istraživanja unaprijedila ljudske živote i proširila vidike naše percepcije svijeta“, izjavio je Husejn Zuhur koji predvodi naučni komitet OIC-a.

Naučnica Ying je dobila nagradu Mustafa za doprinos razvoju glukozno-senzitivnih nanopartikula koji se koristi u tretmanu dijabetičara. Dio sredstava od dobijene nagrade namjerava usmjeriti za obrazovanje talentiranih učenika i bolje opremanje laboratorija u školama. “Učenici ne smiju biti opsjednuti samo ocjenama. Oni trebaju shvatit kako nauka funkcionira, da otkrivaju tajne prirode,  da budu inovatori, a ne tek da memorišu teoriju iz udžbenika”, kazala je naučnica Ying čije inovacije imaju široku primjenu.

Prošlog mjeseca je izabrana u tim Američke asocijaciji za unaprjeđenje nauke i Američkog instituta za medicinski i biološki inžinjering.

Nadiya Hussain

Osvojila srca miliona gledalaca

Nadiya je pobjednica velikog britanskog takmičenja u kuhanju. U veoma oštroj konkurenciji ona je osvojila glavnu nagradu za 2015. na najgledanijem britanskom takmičenju u kuhanju The Great British Bake Off.  Svojim  šarenim kolačima i čokoladnim figuricama inspiriranim njezinom kulturom i osjećajem za lijepo, kao i svojom prekrasnom vedrinom, osvojili je srca miliona gledalaca. Potpisala je ugovor s Michaelom J., a treba početi kuhati i u zabavnom programu Tamil Ray. Od izdavačke kuće Penguin Random House dobila je ponudu vrijednu 1 milion britanskih funti za objavljivanje knjige njenih recepata.

Anousheh Ansari

Svemirski putnik

Anousheh Ansari je astronaut, inžinjer i poduzetnik? Ona je Amerikanka sa adresom u Texasu, porijeklom iz Irana. Prva je žena muslimanka koja je putovala u svemir. Trenutno se nalazi na čelu IT kompanije Prodea.

“Pokušavam maksimalno pokazati ljudima da, iako smo žene, usto muslimanke, možemo mnogo doprinijeti razvoju društva i IT tehnologije”, kaže Ansari koja smatra da poslovni uspjesi žena muslimanki najbolje razbijaju predrasude o njima.

Dr. Amina al-Ashmawy

Proglašena za profesoricu 2015.

Profesorica hemije na Colin Collegea dr. Amina al-Ashmawy proglašena je za Profesora 2015 .od strane Carnegie fondacije za unaprjeđenje obrazovanja i Vijeća za podršku obrazovanju (CASE). „Božiji dar koji nam je dat van dometa je razumijevanja i teško dokučiv. To je blagoslov“, kazala je profesorica Amina na dodjeli nagrade.

Njeni časovi su izuzetno inspirativni, jer nastoji kod studenata razviti vještinu razmišljanja koja će im omogućiti da dublje promišljaju i otkriju bit problema. Najčešće u nastavi koristi primjere iz prirode i svakodnevnog života, kako bi pokazala djeci koliko je hemija svuda oko njih. “Razumijevanje hemije vam dopušta da pojmite ljepotu svega oko vas u dubljem smislu i da kritičnije promišljate o informacijama koje vam se prezentuju”, kaže  al-Ashmawy uz napomenu da je hemija veoma apstraktna, te da se ne može tek jednostavnim predavanjima otkriti njene tajne. „Morate makroskopski svijet povezati sa nanoskopskim svijetom atoma, molekula, jona, elektrona i slično, što je prilično teško za većinu učenika”, kaže prof. Amina koja svojim originalnim pristupom u tumačenju lekcija nastoji to učiniti što zabavnijim i poticajnijim.

Azza Faiad

Usavršila tehnologiju pretvaranja smeća od plastike u biogorivo

Mlada Egipćanka Azza Faiad otkrila je jednostavan i jeftin metod pretvaranja smeća od plastike u biogorivo. Njen talenat je privukao pažnju egipatskog Instituta za naftu koji joj je dao na raspolaganje laboratoriju i istraživače za njena dalja istraživanja. Faiadinim otkrićem se drastično smanjuju troškove pretvaranje plastičnog otpada u gasove poput metana i propana.

Unija Evropskih mladih naučnika je dodjelila Azzi Faiad nagradu za njen doprinos u inovativnim projektima.

Cijeli tekst u Preporodu od 15. januara