Na šehidskom mezarju Kovači obilježen Dan šehida

Na šehidskom mezarju Kovači obilježen Dan šehida

Sarajevo, 29. juli 2014. (MINA) – Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se i kao Dan šehida.

Danas u 10,00 sati šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu posjetile su delegacije državnih organa, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Islamske zajednice ,boračkih udruženja i šehidskih organizacija, Vlade Federacije, delegacije drugih institucija, porodice i rodbina šehida i brojni građani. Oni su položili vijence i cvijeće na mezarje, a imami su proučili Jasin i dovu pred dušu šehida.

Nakon učenja Jasina prisutnim se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

MINA u cijelosti prenosi obraćanje Reisu-l-uleme:

Bismillahirrahmanirrahim

We la tekulu limen juktelu fi sebi lillahi imvat. Bel ahjaun vela kon la ješurun.

„I ne recite za one koji su poginuli na Božijem putu: mrtvi su. Ne, oni su živi samo vi to ne osjećate.“

Poštovana braćo i sestre,

Danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, mi muslimani Bošnjaci obilježavamo kao Dan šehida. Sjećamo se naših najboljih sinova i kćeri, koji su dali svoje živote za našu slobodu, Domovinu, din i čast. Zapravo, oni su svoje živote položili u temelje naše budućnosti. Naša budućnost ukorijenjena je u njihovom šehadetu. A šehadet, po kojem ih se sjećamo, po kojem ih zovemo, znači svjedočenje. To svjedočenje po kojem oni nose časni naziv ima duboko značenje. Oni su svjedoci naše Istine, naše Slobode, našeg amaneta kojim su nas obavezali svojom prolivenom krvlju. A taj amanet, to povjerenje koje smo od njih preuzeli sastoji se u našoj pojedinačnoj i zajedničkoj odgovornosti da čuvamo i proširujemo našu slobodu, da njegujemo vjerske, moralne i društvene vrijednosti naših predaka, da branimo našu Domovinu, da se odvažno i uspravno borimo za pravednije odnose u našem društvu. Borba za pravednije društvene odnose u našoj zemlji, za jednakost svih ljudi pred zakonom, za društvo sa što manje nepravde, za bolje šanse i bolju budućnost mladih, borba za zakonitost, obrazovanje i rad, briga za slabe, siromašne i socijalno ugrožene – to su naše obaveze prema našim šehidima, to su izrazi najvećeg patriotizma u miru, u miru koji će biti sve stabilniji i obuhvatniji što odgovornije budemo izvršavali naš amanet prema našim šehidima.

Zato i danas, na ovome mjestu, uzvišenom u svjetlosti ovih bijelih nišana, i u svjetlosti mnogobrojnih nišana i mezarja širom naše Domovine, upućujem poruku svima nama: Naši šehidi zalog su naše budućnosti. Sjećajući se njihovog časnog šehadeta mi za njih ne možemo učiniti ništa. Jer, oni imaju sve. Bez njih, bez sjećanja na njihove žrtve, bez ispunjavanja amaneta koji smo od njih preuzeli, ne do Dragi Bog, mi nećemo imati ništa.

Naše sjećanje na šehide mora nas poticati na suzbijanje naših neskromnosti i nezajažljivosti, na odgovornost u izvršavanju preuzetih obaveza, na stalnu budnost i pripravnost. Prolivena krv naših šehida mora nas, kojima je Bog dao šansu da prije naših običnih smrti nešto ozbiljno i vrijedno spomena učinimo u miru, poticati da svakodnevno prolijevamo mnogo više znoja u radu. To je naš dug prema našim šehidima.