Najveći zajednički iftar u historiji Tuzle

Najveći zajednički iftar u historiji Tuzle

Treći dan posta i treća iftarska noć dugo će ostati u lijepome sjećanju građanima Tuzle. Istanbulska Opština Bajrampaša organizirala je iftar za više od 1600 osoba  na Trgu slobode u okviru projekta „Bratstvo ne poznaje granice“.

Sat vremena prije samoga iftara stolovi i stolice na Trgu slobode bili su ispunjeni do posljednjega mjesta. Pozitivna atmosfera i zajedništvo lako su bili uočljivi i prije samoga početka programa.

2

Zajednički iftar bio je dobra prilika da se na jednome mjestu sretne veliki broj ljudi, prijatelja i poznanika koji zbog užburbanoga načina života i obaveza  nemaju priliku često da se druže. Nabolji način za zajedništvo, druženje i prijateljstvo upravo je moguć u mjesecu ramazanu na zajedničkim iftarima.

Prije samoga iftara nekoliko građana Tuzle u razgovoru je  kazalo  svoje impresije o ramazanskoj noći na Trgu slobode.

– Lijepo se osjećam na ovome zajedničkom iftaru. Drago mi je sve ovo gledati. Nekako me ispuni pozitivnom atmosferom. Posebno mi je drago što ima puno ljudi, i što ćemo svi zajednički moći da se iftarimo – kazala je Džemila Vehabović.

Faruk Begtašagić koji je na iftar došao sa svojom suprugom i porodicom rekao je da iftar na Trgu slobode  ima veliki značaj za islam u Tuzli.

– Hvala puno ljudima iz Turske koji su obezbijedili obroke za postače. To je zasigurno lijep gest od njih i puno znači ovome narodu. Na ifar sam došao sa svojom suprugom, porodicom i prijateljima iz džemata – naglašava Begtašagić.

Iftar je trenutak zajedništva

Zajedničkom iftaru na Trgu slobode prisustvovao je i muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović, hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla, predsjednik tuzlanskoga Medžlisa – Hasan ef. Spahić, kao i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

0

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović u svome obraćanju na iftaru naglasio je da je ovo jedinstven iftar u Tuzli, kojeg krasi lijepo raspoloženje i veliki broj ljudi.

– Zahvaljujem se turskom narodu i Opštini Bajrampaša na ovom iftaru. Ovo je trenutak njihove velike pažnje prema nama. Važno je da smo svi zajedno. Iftar je trenutak zajedništva. Iftar je trenutak blizine između čovjeka i Allaha, ali i trenutak blizine među ljudima. Moramo potražiti najzačajnije tačke naše duhovnosti i samosvijesti da bismo se približili Allahu – rekao je muftija Fazlović.

Jamin Imamović, gradonačelnik Tuzle, zahvalio se turskom narodu i vladi što su došli u Tuzli i organizirali zajednički iftar kakav Tuzla nikada nije imala.  Imamović je naglasio da Turska poštuje bogatstvo bosanskohercegovačke različitosti.

Muftiji Fazloviću i gradonačelniku Imamoviću predstavnik Opštine Bajrampaša uručio je u znak zahvalnosti na ukazanom povjerenju vrijedne poklone.

Nakon iftara održan je koncert tasavvufske muzike.

Džanan Ribić

5