Nakon berbe kukuruza završena i sjetva pšenice

Nakon  berbe kukuruza završena i sjetva pšenice

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina i ove jeseni, hvala Allahu dž.š., nastavlja pionirski projekat unapređenja korištenja vakufske imovine u bijeljinskim džematima, odnosno obrade vakufskog poljoprivrednog zemljišta.

Projekat se realizira od početka 2014. godine kada su Turska organizacija za koordinaciju i saradnju TIKA i Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata donirali poljoprivredne mašine vrijedne blizu 100.000 maraka. Zahvaljujući angažmanu koordinatorice projekta Azre Medinić, to je bio osnovni podsticaj da se krene sa realizacijom planova za unapređenje korištenja vakufske imovine i stvaranje novih radnih mjesta.
Prve sjetve obavljene su u jesen 2014. i proljeće 2015., a ovogodišnja žetva pšenice na šest hektara, sa prinosima od šest tona po hektaru, pokazala je opravdanost ovog projekta. Ove jeseni obavljena je berba kukuruza na osam hektara, a prinosi zbog ljetošnje suše iznose četiri tone po hektaru. Nakon berbe kukuruza, u novoj kampanji tokom prve polovine novembra, završena je sjetva pšenice na deset hektara, a narednog proljeća na šest hektara bit će zasijan kukuruz. Sve poljoprivredne poslove realiziraju iskusni poljoprivrednik Amir Bajrić i prateća služba bijeljinskih džemata, uz podršku rukovodstva MIZ Bijeljina.
Plan je da se obezbijedi još poljoprivrednog zemljišta, poveća raznovrsnost proizvodnje žitarica te pokrene proizvodnja povrća u plastenicima i na otvorenom prostoru. U međuvremenu, pristupilo se aktivnostima za kompletiranje poljoprivredne mehanizacije i adekvatnog smještaja, održavanja i zaštite vrijednih mašina i priključaka. Kao dio cjelokupnog projekta, a uz razumijevanje i podršku ministra Edina Ramića, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica obezbijedilo je 15.000 KM kao pomoć za izgradnju garaža za smještaj mehanizacije. U toku su procedure za dobijanje potrebnih dozvola od gradskih vlasti Bijeljine. Molimo Dragog Allaha da nas uputi i održi u slozi na ovom hairli poslu.