Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve sellem je rekao: Nema ni jednog čovjeka koji izađe iz svoje kuće tražeći nauku, a da mu meleki ne pruže svoja krila zadovoljni sa onim što čini.
(Tirimizi)

Nastavak obnove Krpić džamije u Bijeljini

Nastavak obnove Krpić džamije u Bijeljini

Kurbanjenjem već izgrađenih temelja i učenjem dove za hairli nastavak gradnje, u torak 19.08.2008.g. u Bijeljini je nastavljena obnova pete po redu u ratu srušene džamije u ovom gradu, Krpić džamije, koja se nalazi preko puta gradske bolnice, na raskrsnici puteva koji vode u Tombak i Hambar mahalu. Grubi građevinski radovi, uključujući i izgradnju munare, trebalo bi da budu završeni do zime, a izvođač radova je preduzeća “Famus gradnja” iz Tešnja. Među okupljenim vjernicima Bijeljine i gostima iz MIZ Janja, na svečanosti bio je i vakif ove džamije, Suad Šindrić, rođeni Bijeljinac koji danas živi u Sarajevu i bavi se privatnim biznisom.

“Volio bih da do rušenja vjerskih objekata nikada nije došlo. Ova džamija, kao i sve ostale džamije Bijeljine ostale su u našim srcima i sretan sam da je došlo vrijeme da se ponovo uzdignu u svoj svojoj ljepoti. Dat ću svoj doprinos i očekujem i ostale Bijeljince da nam se pridruže u obnovi,” rekao je za Dnevni avaz Suad Šindrić.
Krpić džamija izgrađena je krajem 18. stoljeća u bijeljinskoj Hambar mahali kao zavještanje Ahmed-age Krpića, tadašnjeg uglednog Bijeljinca, koji je za izdržavanje ove džamije uvakufio nekoliko dućana. Srušena je 1993. godine kada i svi ostali islamski vjerski objekti, a obnovljena Krpić džamija imat će autohtoni predratni izgled. Prva faza gradnje koštat će oko 160.000 KM, dok bi potpuno završeni objekat sa vanjskim uređenjem trebalo da košta oko 500.000 KM.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh