Nastavak obnove Krpić džamije u Bijeljini

Nastavak obnove Krpić džamije u Bijeljini

Kurbanjenjem već izgrađenih temelja i učenjem dove za hairli nastavak gradnje, u torak 19.08.2008.g. u Bijeljini je nastavljena obnova pete po redu u ratu srušene džamije u ovom gradu, Krpić džamije, koja se nalazi preko puta gradske bolnice, na raskrsnici puteva koji vode u Tombak i Hambar mahalu. Grubi građevinski radovi, uključujući i izgradnju munare, trebalo bi da budu završeni do zime, a izvođač radova je preduzeća “Famus gradnja” iz Tešnja. Među okupljenim vjernicima Bijeljine i gostima iz MIZ Janja, na svečanosti bio je i vakif ove džamije, Suad Šindrić, rođeni Bijeljinac koji danas živi u Sarajevu i bavi se privatnim biznisom.

“Volio bih da do rušenja vjerskih objekata nikada nije došlo. Ova džamija, kao i sve ostale džamije Bijeljine ostale su u našim srcima i sretan sam da je došlo vrijeme da se ponovo uzdignu u svoj svojoj ljepoti. Dat ću svoj doprinos i očekujem i ostale Bijeljince da nam se pridruže u obnovi,” rekao je za Dnevni avaz Suad Šindrić.
Krpić džamija izgrađena je krajem 18. stoljeća u bijeljinskoj Hambar mahali kao zavještanje Ahmed-age Krpića, tadašnjeg uglednog Bijeljinca, koji je za izdržavanje ove džamije uvakufio nekoliko dućana. Srušena je 1993. godine kada i svi ostali islamski vjerski objekti, a obnovljena Krpić džamija imat će autohtoni predratni izgled. Prva faza gradnje koštat će oko 160.000 KM, dok bi potpuno završeni objekat sa vanjskim uređenjem trebalo da košta oko 500.000 KM.