Naučna konferencija o vakufima

Naučna konferencija o vakufima

Kuvajt, 16. decembar 2014.(MINA) – Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović i direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović prisustvovali su danas (16.12.) u Kuvajtu radnom sastanku Naučnog vijeća za organizaciju „Sedme međunarodne konferencije o vakufima u kontekstu najnovijih fikhskih rješenja“.

Islamska zajednica u BiH prihvatila je ponudu upućenu od Generalnog kuvajtskog komiteta za vakufe i Islamske banke za razvoj iz Džidde da bude domaćin „Sedmoj međunarodnoj konferenciji o vakufima u kontekstu najnovijih fikhskih rješenja“. Konferencija će se održati polovinom mjeseca maja u vrijeme Manifestacije „Dani vakufa u BiH – 2015.“

Na Konferenciji će učestvovati četrdeset učenjaka iz islamskog svijeta i predstavnici islamskih zajednica zemalja regiona. U ime IZ referat o pomenutoj  temi podnijet će dr. Enes Ljevaković, muftija sarajevski.

Konferencija se održava svake dvije godine u drugoj državi. Tretira najnovija pitanja i vakufsku problematiku i pokušava u toku trodnevne konferencije na brojnim sesijama sa naučnog aspekta obraditi novoiskrsla pitanja koja zahtijevaju odgovor u kontekstu vremena i prostora. Jedno od pitanja koje će na narednoj konferenciji biti tretirano jeste i pitanje mogućnosti osnivanja novih vakufa u jednoj državi iz prihoda drugog vakufa iz druge države. Postoji fetva koja trenutno ne dozvoljava ovakav način u osnivanju vakufa.