Noć Kadr u Janji i Bijeljini

Noć Kadr u Janji i Bijeljini

Noć Kadr, 27. noć ramazana 1436. h.g., obilježena je i na području Grada Bijeljina, u dva povratnička medžlisa Islamske zajednice, u Janji i Bijeljini. Noć određenja, u kojoj je počela objava Kur`ana, provedena je u posebnom ibadetu, uprkos činjenici da su ramazanski dani i noći u ovom dijelu BiH bili protkani provokacijama i vrijeđanjima vjernika. Hvala Allahu, daleko više je onih ljudi koji poštuju druge i dovoljno je onih kojima je iskrena vjera u srcu.
Četvrtu godinu zaredom Medžlis Islamske zajednice Janja, u saradnji sa donatorima i džematlijama, u 27. noći organizovao je veliki iftar u dvorištu Atik čaršijske džamije. Poseban mevludski program priredili su učenici bosanskohercegovačkih medresa iz Janje, a mubarek noć provedena je u ibadetu, na noćnom namazu i zajedničkom sehuru.
Na području Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, nakon jacije, teravije i vitr-namaza, centralna svečanost održana je u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u Bijeljini.  Vaz će održao imam Atik džamije Mirsad ef. Okanović, a prisutnima se obratio i Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina. Prigodni program izveli su članovi horske i recitatorske sekcije Mektebskog centra u Bijeljini. Na kraju programa proučena je dova, a iza ponoći, već tradicionalno, klanjan je nafila namaz Salatu-tesbih. Vjernici su mubarek noć proveli i na sehuru na džamijskoj sofi, a potom na mukabeli i sabah namazu.