NOĆAS LEJLETU-L-KADR

NOĆAS LEJLETU-L-KADR

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 01. jula 2016. godine pada 27. noć mjeseca ramazana koja se u muslimanskom kalendaru obilježava kao najodabranija noć u godini, noć Lejletu-l-kadr. U Bijeljini će centralna svečanost biti upriličena u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji, nakon teravih namaza.

Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur'ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur'ana. To je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, a u njoj silaze Meleki i Džibril zbog odluke svake”.

U Noći kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur'ana, najveće milosti ikad darovane čovječanstvu.

Centralna svečanost na području Islamske zajednice u BiH povodom obilježavanja ove mubarek noći bit će upriličena u Begovoj džamiji. Vaz će kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a kadersku dovu će proučiti prvi imam Begove džamije hfz. mr. Mensur ef. Malkić. Program u Begovoj džamiji počinje u 22:00h (prije klanjanja teravih-namaza).

Inače, Islamska zajednica je ovu noć označila i kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.