Novi ćilim za prelijepu unutrašnjost Begove džamije

Novi ćilim za prelijepu unutrašnjost Begove džamije

Sarajevo, 24. decembar 2014. – Jučer je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prikazana prezentacija novog ćilima koji će uskoro krasiti unutrašnjost Begove džamije. Ovom prilikom javnosti je predstavljen i koncept Muzeja Gazi Husrev-beg.

Uvodnim riječima dobrodošlice obratio se mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa Mustafa Vatrenjak koji se u svom izlaganju dotakao projekta izrade novog ćilima za Begovu džamiju:

– Postojeći ćilimi su oštećeni i zastarjeli, pa ih je potrebno promijeniti. Ćilimi su uvijek bili statusni simboli bosanske kuće i njen dekorativni element, ali dolaskom Gazi Husrev-bega oni su i nezaobilazni element opremanja i ukrašavanja naših džamija. Došlo je vrijeme da se ćilimi u Gazi Husrev-begovoj džamiji zamijene – kazao je Vatrenjak, ističući da na provedbi ove odluke radi već dugo.

Idejno rješenje novog ćilima Begove džamije uradio je arhitekta Husein Dropić koji je zajedno sa svojim timom iz ateljea “Ambijent” izradio likovni motiv budućeg tepiha u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

– U izradi projekta korišteni su motivi iz tradicije bosanskih ćilima i starog bosanskog veza. Na ćilimu je oslikan list koji predstavlja kratkoću ljudskoga života – rekao je Dropić.

Ukupna površina novog jednodijelnog ćilima je oko 400 kvadratnih metara, a planirano je da bude postavljen do narednog mjeseca Ramazan. Izradu novog ćilima u potpunosti će iz vlastitih sredstava financirati Gazi Husrev-begov vakuf.

Ćilimi u Begovoj džamiji sistematski su posljednji put mijenjani još u vrijeme Austro-Ugarske, tako da je i sa te strane ovaj projekat povijesni za Gazi Husrev-begov vakuf. Trenutni ćilimi datiraju još iz polovine prošlog stoljeća. Kako je istaknuto na jučerašnjoj svečanosti, jedan od ćilima je sada već davne 1965. stigao kao poklon Habiba Burgibe, tadašnjeg predsjednika Tunisa, jedan je tri godine kasnije darovao predsjednik Egipta Gamal Abdel Naser, dok je pak jedan od najskupocjenijih ćilima poklon bivšeg iranskog kralja Reze Pahlavija.

– No, tu su i drugi vrijedni ručno rađeni ćilimi, pokloni naših džematlija, koje smo mi, kao Gazi Husrev-begov vakuf, dužni čuvati, voditi brigu o njima. Stoga će u Morića-hanu biti odvojena jedna prostorija za stalnu postavku nekih od tih prostirki, dio će biti izložen u Kuršumliji, u muzeju Gazi Husrev-bega, a dio ćemo prebaciti na sofe i u mekteb – istikao je mutevelija Vatrenjak.

Prisutnima se obratila i prof. dr. Aida Abadžić-Hodžić, koja je govorila o idejama kojim se vodio tim prilikom izrade projekta novog tepiha Begove džamije. Dr. Abadžić-Hodžić je prisutne upoznala i sa konceptom Muzeja „Gazi Husrev-beg“ istakavši da će kroz ovaj muzej posjetitelji imati priliku da na jednom upoznaju bogatu historiju ovog velikog vakufa kao i različite druge javnosti manje poznate institucije Gazi Husrev-begovog Vakufa. Ovom prilikom je i prikazana prezentacija i simulacija budućeg izgleda soba Muzeja „Gazi Husrev-beg“, a vrijedi istaknuti da je Gazi Husrev-begov vakuf još prije dvije godine pokrenuo aktivnosti oko koncepta Muzeja “Gazi Husrev-beg”.