Obavljena žetva pšenice na vakufskoj parceli Kruševlje u Bijeljini

Obavljena žetva pšenice na vakufskoj parceli Kruševlje u Bijeljini

Na vakufskoj parceli Kruševlje u Bijeljini, u nedjelju 6. jula 2015. godine, hvala Allahu, uspješno je obavljena žetva pšenice. Vreli julski, ramazanski dan protekao je u nafakali i uspješno obavljenom poslu. Sa parcele od nepunih 60 dunuma, ukupan prinos iznosio je 35,5 tona, što prosječno iznosi oko 5,9 tona po hektaru. Hektolitarska vrijednost zrna je 78, vlažnost 12%, nečistoća minimalna.

DSCN8210

Ovo najbolje govori o rodnoj godini i uspješno primjenjenim agrotehničkim mjerama na parceli koja je godinama izdavana u zakup i bila u prilično zapuštenom stanju. Sve pohvale Amiru Bajriću i Nedžadu Mujanoviću, koji su obavili i vodili posao uzgoja pšenice na ovoj parceli. Pomogli su i svi uposlenici MIZ Bijeljina, sa imamima i predsjednikom IO na čelu. Podsjećamo da se Projekat unapređenja korištenja vakufske imovine realizira zahvaljujući poljoprivrednim mašinama koje su donirale Turska organizacija TIKA i Crveni polumjesec UAR. Koordinatorica projekta je naša Azra Medinić, a ove jeseni, in shae Allah, preostaje nam berba kukuruza na 85 dunuma. Zahvala pripada Allahu, dž.š., što nas je sve uputio i okupio na ovom hairli poslu u korist naše Islamske zajednice i muslimana Bijeljine.

DSCN8234

Na osnovu najboljih ponuđenih uslova, žetvu pšenice obavio je kombajnista Drago Ćobić i Gornjeg Kojčinovca uz pomoć svog oca Milana. Na osnovu ranije sklopljenog ugovora, pšenicu je otkupio “Mlin Pavlović” iz Gornjeg Crnjelova, koji je obezbijedio i besplatan prijevoz te balirao slamu. Očekuje se formiranje otkupne cijene i isplata, a tokom godine očekujemo i isplatu podsticaja i premija na otkupljenu pšenicu od strane entitetske Vlade. Hvala Allahu, Medžlis Islamske zajednice Bijeljina još jednom je potvrdio da suživot, uz obostrano razumijevanje i čistu namjeru, može funkcionirati i pri ovakvim poslovima. A Allah najbolje zna.