Obilježen Dan civilnih žrtava rata u Bijeljini, 2. april

Obilježen Dan civilnih žrtava rata u Bijeljini, 2. april

Na Šehidskom mezarju Lipić- Selimovići danas poslije podne namaza obilježen je 2. april, Dan civilnih žrtava rata u Bijeljini. Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, politički predstavnici Bošnjaka Bijeljine i Janje, članovi porodica ubijenih civila te naše džematlije, okupili su se da još jednom, skupa, podsjete na tragične dane i zločine iz aprila 1992, ali i svih ratnih dana do kraja 1995. godine. Istoga dana, prije podne namaza, u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji proučen je tevhid.

Prema podacima Udruženja logoraša Janja i Bijeljina, Udruženja “Povratak” Bijeljina, Bošnjačke zajednice “Preporod” Bijeljina i Janja i istraživanja Jusufa Trbića, novinara, publiciste i predsjednika “Preporoda”, u periodu 1992-1995 na području Bijeljine i Janje ubijena su 363 civila, Bošnjaka, Roma i Albanaca. Podaci su nepotpuni jer se mnogi još uvijek vode kao nestali, a za te zločine do sada niko nije odgovarao.

Dani sjećanja i tuge u Ramazanu, mjesecu posta i početka objave Kur'ana. Pored bijelih nišana na mezarima ubijenih, među kojima su i djeca,  Mirsad ef. Okanović proučio je prigodno ašere, proučena je Fatiha, a glavni imam Samir efendija Camić odžao je prigodan vaz, te uputio Dovu Uzvišenom Gospodaru.

Dovu prenosimo u cjelosti:

  • Dova za „Dan civilnih žrtava rata“ u Bijeljini

„Mi smo vam jednog od vas kao Poslanika poslali, da vam riječi Naše kazuje i da vas očisti i da vas Knjizi i mudrosti pouči i da vas ono što niste znali nauči.“

„Sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti, i zahvaljujte Mi, i na blagodatima Mojim nemojte neblagodarni biti!“

„O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih.“

„I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate!“

„One koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: “Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!“

„Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na pravom putu!“

(El-Bekare, 151-157.)

“Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao“ (El-Ma’ide: 32).

 Dova

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su blagoslov i mir našem poslaniku Muhammedu, njegovoj porodici i svim drugima.

Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi.

Gospodaru naš, na kazni nas ako zaboravimo ili što nehotice učinimo!

Gospodaru naš, ne tovari na nas breme kao što si ga tovario na one prije nas! Gospodaru naš, ne stavljaj nam u dužnost ono što ne možemo podnijeti, pobriši grijehe naše i oprosti nam, i smiluj se na nas.

Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!

Gospodaru naš, utječemo Ti se od prestanka Tvojih nimeta (blagodati), od prestanka Tvoga blagoslova, od iznenadne nesreće i svakog Tvog nezadovoljstva.

‘Allahu sveznajući nauči nas da govorimo istinu i da drugima preporučujemo da govore istinu, da  budemo strpljivi i da drugima preporučujemo strpljenje, te da budemo pravedni i tolerantni i da drugima preporučujemo pravdu i tolerantnost.’

Gospodaru naš, oprosti nam  grijehe  naše, pokrij nam sramote, smiluj se slabašnima, popravi nam stanje naše, uzmi nas pod zaštitu Svoju, sačuvaj nas  džehennemske vatre, primi nam naše pokajanje, od grijeha nas očisti i  budi milostiv prema nama na Sudnjemu Danu!’

‘Gospodaru naš prihvati naše stradale  i ubijene, učini ih našim šefadžijama i zagovornicima  na Sudnjemu Danu; učini ih zvjezdama vodiljama u našeme životu, primjerom u vjeri, i sastavi nas  zajedno sa njima u džennetu Tvome!’

Gospodaru naš, pomozi nas da sačuvamo svjetlo islama na ovim prostorima, nadahni nas izdržljivošću, mudrošću i  učvrsti korake naše.

‘Gospodaru naš, mi druge nade osim Tebe nemamo. Sva vrata osim Tvojih su nam zatvorena. Ti mnogo robova imaš, a mi osim Tebe drugog Gospodara nemamo.

Amin, ja Rabb-el-‘alemin.