OBILJEŽEN DAN CIVILNIH ŽRTAVA RATA U BIJELJINI

OBILJEŽEN DAN CIVILNIH ŽRTAVA RATA U BIJELJINI

Piše: Emir Musli…

Povodom 2. aprila 1992. godine, kada je bijeljinska mrtvačnica bila ispunjena tijelima ubijenih civila, Bošnjaka, Albanaca i Roma, i kada je rijeka Drina tih aprilskih dana odnijela nepoznati broj tijela, jučer je, 2. aprila 2015., tradicionalno obilježen Dan civilnih žrtava rata u našem gradu.

2ap5

U Atik džamiji proučen je tewhid civilnim žrtvama rata, a nakon podne namaza, u 13:30 sati na mezarju Lipić-Selimovići okupilo se nekoliko desetina džematlija sa svojim imamima, članovima porodica žrtava i Bijeljincima pristiglim iz dijaspore.

Učenjem Fatihe i dove 2. april odata je počast nevinim žrtvama, među kojima su djeca, žene i starci. Ubijeni su samo zbog svoj imena, vjere i nacije, a za njihovu smrt nikoga do sada nije stigla ljudska kazna.

Početkom aprila 1992. u Bijeljini je ubijeno najmanje stotinu civila, a tokom rata taj broj dostigao je, prema svjedočenjima porodica, i brojku tri stotine. Za mnogim nestalima se još uvijek traga, a mnogi zločini još uvijek su pod velom tišine i nedostatka svjedoka.

2ap15

„Vi ste odvojili vrijeme da dođete na ovo mjesto koje je svjedok da je u Bijeljini počinjen zločin. Na Sudnjem danu nama će ovi šehidi biti svjedoci da ih mi nismo zaboravili. Od nas se traži da se riječi i djela podudaraju, da imamo svijest o sebi, svojoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nikada musliman ne smije posustati. Mi sa ovoga mjesta upućujemo Allahu dž.š. dovu i tražimo od nadležnih da se kazne oni koji su pobili ove ljude, ovu djecu, one koji nisu nikoga ubili i nered na zemlji činili. Naša svijest treba biti drugačija, trebalo bi da nas je ovdje bude više. Da li mi treba da se nečega stidimo ovdje? Niti smo koga ubijali niti smo koga protjerivali. Mi smo u svom, na svom, ali isto tako moramo se preispitati koje greške pravimo, da se ispravimo, da bi nam bilo bolje. Lahko je podnijeti svoju smrti, ali je teško podnijeti smrt svoga evlada. Treba doći na ovo sveto mjesto. Tražimo se u svojoj prošlosti i svojoj budućnosti. Svaki korak je dobar, sve dok ne zaboravimo,“ kazao je glavni bijeljinski imam Samir-ef. Camić.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina na ovaj način čuva sjećanje na stravične zločine u periodu 1992-1995 za koje niko nije odgovarao. Bolno je da već duži niz godina na ovaj dan, pored mezara ubijene djece i žena, nema političkih predstavnika Bošnjaka da sa svojim narodom podijele bol sjećanja. Još bolnija je činjenica da nadležne institucije, organizacije, udruženja, zastupnici pravde, do sada nisu ništa učinili da se rasvjetli istina o ratnim zločinima u Bijeljini i Janji.