Svakom čovjeku određeno je da svakog dana u kojem Sunce izađe podijeli sadaku. Ashabi rekoše: Allahov Poslaniče, odakle nama da udjeljujemo sadaku!? Poslanik odgovori: Zaista je puno dženetskih vrata; tesbih, tekbir, tahmid, naređivanje dobra i odvraćanje od zla, uklanjanje prepreka s puta, urazumiti gluha, uputiti slijepa, ispuniti potrebu potrebitom, žurno utješiti ucviljenog i žalosnog i čvrsto stati uz potlačenog. Sve je to sadaka od tebe za tebe.
(Ibn Hibban)

OBILJEŽEN DAN MIRA I TOLERANCIJE

OBILJEŽEN DAN MIRA I TOLERANCIJE

Pod pokroviteljstvom opštine Bijeljina, CJB Bijeljina, te podršku vjerskih zajednica u ovoj opštini, u četvrtak 23.09.2009.g. u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u RS, na centralnom gradskom trgu u Bijeljini obilježen je Međunarodni dan mira i tolerancije. Svečanost je počela u 16.00 sati obraćanjem predsjednika SO Bijeljina Dragana Đurđevića, župnika Mije Perića, te glavnog imama Samira ef. Camića, nakon čega je posađeno drvo mira i pušteni golubovi mira.
Prigodni kulturno-umjetnički program ostat će upamćen po prvom pojavljivanju hora i folklora Medžlisa islamske zajednice na gradskom trgu, profesionalnom nastupu hora “Slobomir P Univerziteta”, efektnoj predstavi Lutkarskog pozorišta “Cvrčak” iz Ugljevika, a naročito po zajednički odigranom kolu Folklorne sekcije MIZ Bijeljina i SKUD “Semberija”. Nastupili su i recitatori iz bijeljinskih osnovnih škola, a veče mira i tolerancije završeno je nastupima muzičkih grupa “Adrenalin”, “Alter ego”, “Nosači zvuka” i “Štrajk”.

Hosting by

© Medžlis Islamske zajednice Bijeljina

Na vrh