Obilježena 23. godišnjica stradanja Kozarčana

Obilježena 23. godišnjica stradanja Kozarčana

Nekoliko hiljada stanovnika Kozarca i njegove regije danas su mimohodom glavnom gradskom ulicom i obilaskom šehidskog mezarja u naselju Kmičani, obilježili 23 godine od napada VRS-a i razaranja ovog gradića u podnožju Kozare i pet naselja sa bošnjačkom većinom.

Oni su se nakratko zaustavili ispred spomen obilježja u centru grada, podignutog prije nekoliko godina, na čijim su zidovima uklesana imena 1.226 lica poginulih u proteklom ratu sa područja regije, gdje su položili cvijeće i odali počast stradalim.

Ovo je 16 godina kako Medžlis Islamske zajednice Kozarac obilježava godišnjicu napada Vojske RS-a  na Kozarac i njegovu regiju, a njegov predsjednik  Teufik Kulašić kazao je da nema niti jedne porodice bošnjačke nacionalnosti koja nije izgubila bar jednog člana u proteklom ratu.

Među onima koja je izgubila više članova bila je i Arifa Garibović. Ona je naime, izgubila šest sinova, a za života nije uspjela da ih ukopa u mezare, jer nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

“Nažalost ona, ali ni mnogi drugi nisu uspjeli da ukopaju svoje najmilije, pošto ih je smrt spriječila u tome. To će se i ubuduće dešavati, pošto sporost u pronalasku posmrtnih ostataka poginulih i njihova identifikacija nekom odgovara”, kazao je Kulašić.

Na šehidskom mezarju u Kamičanima ukopani su posmrtni ostaci 724 poginulih i identifikovanih lica kojima su njihove porodice i građani proučili Fatihu.

Pripadnici VRS-a su 24.maja prije 23 godine izvršili napad na Kozarac i naselja sa bošnjačkom većinom i razorili ih.

Dio njihovog stanovništva je upućen u Prijedor, a dio u tek formirane logore Trnopolje, Keraterm i Omarska, iz kojih mnogi nisu doživjeli njihovo raspuštanje.

Po zatvaranju logora stanovništvo kozaračke regije je prognano i danas većina njih živi u zapadnoevropskim i skandinavskim zemljama, Americi  i Australiji.

Zahvaljujući  međunarodnim donatorima, ali i ličnim sredstvima građana, te manjim novčanim donacijama sa lokalnog, republičkog i državnog nivoa,ovaj gradić i naselja su za kratko vrijeme obnovljeni.

Angažovanjem njegovih građana i realizacijom njihovih poslovnih ideja Kozarac je prerastao u moderan gradić, koji broji više preduzeća nego što ih je imao prije rata.

Mnogi Kozarčani koji su se odlučili na povratak, vratili su se svojoj predratnoj djelatnosti, a mnogi su pokrenuli vlastiti biznis.

“Kozarac i pet naselja su obnovljeni, ali to nije dovoljno, pošto mladi zbog teške ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini, napuštaju ovu regiju i svoj život nastavljaju u inostranstvu. Ovdje je prije rata živjelo 22 hiljade stanovnika bošnjačke nacionalnosti, a sada ih živi sedam do osam hiljada”, istakao je Kulašić.

Grad i regija posebno ožive u ljetnim mjesecima, kada ih za vrijeme godišnjih odmora posjećuju njihovi nekadašnji stanovnici.

(AA)