Obilježena 478. godišnjica rada Gazi Husrev-begove medrese

Obilježena 478. godišnjica rada Gazi Husrev-begove medrese

U prepunom amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu jučer je održana svečana akademija povodom obilježavanja 478. godišnjice rada ove odgojno-obrazovane ustanove.

Svečanosti su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH Husein Smajić, muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, muftija mostarski Salem Dedović, direktor Uprave za nauku i obrazovanje dr. Amir Karić, direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim Čolić, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Ismail Smajlović, predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić te drugi predstavnici Islamske zajednice kao i brojne ličnosti iz političkog i kulturnog života BiH.

Program je počeo učenjem odlomaka iz Kur'an-i Kerima nakon čega su učenici medrese izveli bogat kulturno-umjetnički program. Prisutni su uživali u prelijepim izvedbama ilahija i kasida učenika medrese.

05

Direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad Ljevaković kazao je za medije kako su svi članovi ove ustanove ponosni na Gazi Husrev-bega koji je osjetio potrebu da istovremeno sagradi džamiju, školu i biblioteku te kazao kako su one još uvijek na neki način ideje vodilje velikog broja Bošnjaka i muslimana na ovim prostorima.

“Proteklo vrijeme i godine, od 1537. do danas potvrđuju naše bivstvovanje i trajanje, a 478 godina rada je vrijeme koje obavezuje. Emanet trajanja i rada škole preuzeli smo od naših prethodnika i za godinu ili dvije ćemo ga predati budućim nosiocima”, – kazao je direktor Ljevaković te dodao; “Ponosni smo također što smo od 1537. godine imali biblioteku koja danas baštini neprocjenjivo blago te čak i rukopis iz 900-tih godina.”

On je kazao kako je Gazi Husrev-begova medresa kroz sva ova vremena uspjela pronaći programe rada koji su zadovoljiti potrebe naroda te je dodao da je medresa također među prvim školama koja je pristupila bolonjskom procesu kao i da će nastaviti da se modernizuje.

Profesor Medrese Dževad Pleh je s ponosom istakao da je Gazi Husrev-Begova medresa jedina ustanova kod Bošnjaka koja u kontinuitetu obilježava dugu tradiciju svoga postojanja, bez obzira na teška historijska iskušenja kroz koja je narod prolazio, ratova, promjena vlasti, ova Medresa je uvijek nalazila načina da opstane, da bude zadnja duhovna garancija, snaga, energija koju je ovaj narod morao imati da bi preživio i opstao.

“S obzirom na karakter odgoja i obrazovanja, koji je specifičan, jer njeguje vjerske i duhovne nauke, u Medresi se izučavaju i sve druge prirodne i društvene nauke, te naši svršenici imaju diplomu sa kojom se mogu upisati na bilo koji fakultet”, – kazao je Pleh.

U okviru svečanosti dodijeljena su i priznanja onima koji su doprinijeli radu ove obrazovne ustanove. Tim povodom, Plakete za poseban doprinos afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese dodijeljene su svršeniku ove medrese Hadžemu Hajdareviću i dugogodišnjem rukovodicu vjersko-prosvjetne službe IZBiH Muharemu Omerdiću.

Veliki Gazi Husrev-beg je 1537. godine utemeljio Medresu koja je do današnjih dana iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine.

(Agencije)