Od septembra sa radom počinje „Onlinemekteb“

Od septembra sa radom počinje „Onlinemekteb“

Uprava za vjerske poslove Rijaseta pokrenula je projekat pod nazivom „Onlinemekteb“. Riječ je o jedinstvenom projektu osnovnog islamskog obrazovanja kojeg će Islamska zajednica vjernicima ponuditi u narednom periodu.

S tim u vezi je u Upravi za vjerske poslove 24. jula održan sastanak na kome se razgovaralo o projektu „Onlinemekteb“ koji će u punom kapacitetu sa radom krenuti u septembru zajedno sa početkom predstojeće mektebske godine. Sastanku su prisustvovali direktor Uprave mr. Nusret Abdibegović, zatim dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebe te Sabahuddin ef. Sijamhodžić, projekt-menadžer i imam iz džemata Gazi Alijin mesdžid iz St. Gallena (Švicarska).

„Onlinemekteb“ zasnovan je na edukativnoj platformi „moodle“ koju koriste najprestižnije obrazovne institucije, univerziteti i škole širom svijeta. „Onlinemekteb“ predstavlja pokušaj da se na bosanskom jeziku olakša i omogući moderan pristup realizaciji mektebske nastave i dostupan svakome ko želi o islamu naučiti nešto novo ili ponoviti nekada naučeno. Također, „Onlinemekteb“ je i velika pomoć muallimima jer obiluje raznovrsnim multimedijalnim on-line interaktivnim vježbama, a biće i odlična baza raznovrsnih zadataka i testova koji će se moći štampati i koristiti u realizaciji konvencionalne mektebske nastave.

„Na projektu `Onlinemekteb` se radi već više od godinu dana i do sada je završeno oko 60% prve faze projekta. Iako su u projektu koriste javno dostupne edukativne aplikacije i moduli, mnogo vremena je utrošeno u kreiranje strukture onlinemekteba. Za informatički dio projekta zaslužan je Nermin Elkasović, profesor informatike u St. Gallenu“, kazao je Sabahuddin ef. Sijamhodžić, te dodao: „U protekloj godini smo kontaktirali desetine ljudi raznih profila među kojima su roditelji, muallimi, glavni imami, muftije, univerzitetski profesori itd tražeći od njih mišljenje, sugestije i kritički osvrt na ovaj projekat u razvoju. Pred ovogodišnji ramazan smo završili značajan dio prve faze i odlučili isti predstaviti Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ, i zahvaljujem se ovom prilikom Upravi na čelu sa direktorom mr. Abdibegovićem na podršci ovom projektu.“

„Mekteb je polazna duhovna edukacija za porodicu i u tom smislu je i pokrenut ovaj projekat. Već je stupljeno u kontakt sa ljudima u Zajednici koji imaju afiniteta za ovakve projekte kao što je slučaj sa Medžlisom IZ Kakanj koji je također stavio na raspolaganje svoj dosadašnji doprinos razvoju mektebske nastave u ovom smjeru. Želim istaknuti da je pred nama i reforma postojećeg mektebskog nastavnog plana i programa, a i pokrenuli smo i inicijativu da se završetak mektebske godine kruniše mektebskim mevludom koji bi u mjesecu maju, kada se završava mektebska godina, bio proučen u Begovoj džamiji“, kazao je između ostalog direktor mr. Abdibegović.

ONLINEMEKTEB je u svojoj testnoj fazi dostupan svim zainteresiranim osobama na straniciwww.onlinemekteb.com, a vrijedi dodati da su prijedlozi za unapređenje ovog projekta dobro došli i da iste možete dostaviti šefu Odjela za mektebu dr. Enesu Svraki putem emaila: enes.svraka@rijaset.ba.