Održan seminar „Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta“

Održan seminar „Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta“

U Tuzli je 18. i 19. marta 2023. godine održan seminar za koordinatore i članove Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog pod nazivom „Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta“. Seminar su organizirali Uprava za vjerske poslove Rijaseta, Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta i Centar za dijalog – Vesatijja uz podršku Muftijstva tuzlanskog.

Na početku seminara prisutnima se obratio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Muftija je istakao važnost naših identiteta kao i potrebu da se o ovim temama razgovara s mladima. Zahvalio se organizatorima, dr. Mustafi Ceriću, reisu-l-ulemi (1993-2012.) i svim predavačima u okviru seminara.

Predavanje o temi „Vjera – identitet kao kontinuitet pamćenja“ održao je dr. Mustafa Cerić.

O temi „Kako prepoznati uzoriti autoritet u vjeri“ govorio je dr. Senad Ćeman a o temi „Alternativna vjerska scena u Bosni i Hercegovini – šta je to?“ govorila je mr. Medina Mehmedović Mulalić.

Hadžem Hajdarević je govorio o temi „Slojevito jezičko i kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine (Između slobode, tradicije i odgovornosti)“ a o temi „Historijat i institucionalni identitet Islamske zajednice“ govorio je dr. Enes-ef. Svraka.

Na kraju seminara prisutnima se obratio dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Moderator je bio hafiz Abdullah Kapo, koordinator Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog a učesnicima seminara su uručeni certifikati.

 

muftijstvotz.ba