Održana 13. Kurban-bajramska akademija

Održana 13. Kurban-bajramska akademija

“Voli ljude rad` Allaha” naziv je 13. po redu Kurban-bajramske akademije održane u ponedjeljak 6. oktobra u bijeljinskom Centru za kulturu. Našu tradicionalnu akademiju izveli su članovi sekcija Mektebskog centra, pod vođstvom muallime Enise Okanović i glavnog imama Samir ef. Camića, a posebno zapažen scenski nastup imao je imam Mirsad ef. Okanović, koji je ujedno bio i voditelj programa Akademije. U završnom dijelu programa nastupio je Ibro Milkić koji je interpretirao dvije sevdalinke.

ba02

Uz naše brojne džematlije, ali i one Bijeljince pristigle iz cijele domovine i dijaspore, ovoj svečanosti prisustvovali su izaslanik muftije tuzlanskog hafiz Mirnes ef. Spahić, gosti iz MIZ Gacko, MIZ Janja i MIZ Zvornik, predstavnici Pravoslavne i Katoličke crkve, zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović, aktuelni potpredsjednik NSRS Ramiz Salkić, naša Senija Bubić, predsjednik BZK “Preporod” Jusuf Trbić,  predstavnici romske zajednice, te predstavnici bošnjačkih političkih, humanitarnih i kulturnih organizacija sa područja našeg grada. Svojim fotoaparatom sve je zabilježio novinar, publicista i aktivista u nevladinom sektoru Mehmed Meša Pargan.

ba59

Prigodne govore održali su predsjednik Izvršnog odbora MIZ Bijeljina Emir Musli, te izaslanik muftije tuzlanskog hafiz Mirnes ef. Spahić. Od 35 hafiza koliko je promovirala tuzlanska Behram-begova medresa od obnavljanja svog rada, dvadeset i dvoje je izveo hafiz Spahić i po tome je apsolutno prvi u BiH.

Podsjećamo da je prva Kurban-bajramska akademija u Bijeljini održana 2001. godine u izvedbi hora Behram-begove medrese i od tada se održava svake godine uz pomoć brojnih preduzetnika i pojedinaca koji finansijski podržavaju aktivnosti sekcija Mektebskog centra Bijeljina. Od prošle godine, naša Akademija uvrštena je u godišnji kalendar svečanosti Grada Bijeljina.

Molimo Allaha dž.š. da svojom milošću podari sve učesnike Akademije, da nagradi berićetom naše donatore, goste i prijatelje, a svima nama da osnaži sabur i slijeđenje ispravnog puta.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SA KURBAN-BAJRAMSKE AKADEMIJE…