Održana 17. redovna sjednica Rijaseta

Održana 17. redovna sjednica Rijaseta

Sarajevo, 16. april 2014. (MINA) – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, održao je 15. aprila 2013. godine u Sarajevu 17. redovnu sjednicu.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali pored članova Rijaseta, muftije, predsjednik Udruženja ilmijje i rukovodioci stručnih službi Rijaseta, razmotreni su prijedlozi amandmana na Ustav Islamske zajednice. Reisu-l-ulema je, govoreći o procesu izmjene Ustava Islamske zajednice, istakao veliko zalaganje Ustavne komsije Sabora da bi se došlo do ponuđenih rješenja. Nakon diskusije i sumiranja rasprave po ovoj tačci dnevnog reda, zaključeno je da Rijaset uputi Ustavnoj komisiji na razmatranje određene preporuke vezane za tekst predloženih amandmana. Shodno proceduri, Ustavna komisija prijedlog amandmana uputit će Saboru Islamske zajednice.

Članovi Rijaseta usvojili su prijedloge Vakufske direkcije o novim uvakufljenjima i zamjeni vakufske imovine. Rijaset je razmotrio i usvojio prijedlog izmjene Pravila Instituta za proučavanje islamske tradicije Bošnjaka te prihvatio prijedlog Plana upisa učenika u medrese u školskoj u 2014/2015. godini i prijedlog o dopuni odluke o osnivanju medrese Džemaludin Čaušević iz Cazina.

Nakon razmatranja i iznesenih prijedloga, Rijaset je donio zaključak da se prijedlog Pravilnika o takmičenju iz predmeta Islamska vjeronauka u formi prednacrta uputi na javnu raspravu. Također donešena je odluka o potvrđivanju pravnog kontinuiteta medžlisa Islamske zajednice Bileća i Nevesinje i imenovanju Povjereništva Medžlisa IZ Bileća, zatim potvrđen prijedlog o imenovanju predsjednika Školskog odbora Bošnjačke gimnazije i člana Školskog odbora Karađoz-begove medrese u Mostaru. 

Rijaset je dao podršku Medžlisu Islamske zajednice Ključ za suosnivanje udruženja „Mehmed Fatih“.  Također, donešeni su zaključci o raspisivanju sergije za Islamski centar u Ljubljani, sergije u bošnjačkoj dijaspori za Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i imenovanju Ibrahima Begovića za urednika Takvima za 2015. godinu.