Održana redovna sjednica Savjeta muftije tuzlanskog

Održana redovna sjednica Savjeta muftije tuzlanskog

Savjet muftije tuzlanskog je 23. decembra 2014. godine održao svoju redovnu sjednicu u Tuzli, kao posljednju u ovoj kalendarskoj godini.

Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, a prisustvovali su joj svi glavni imami s područja Muftijstva i direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić.

Tokom rasprave, važna tema je bila usvajanje planova za rad u 2015. godini i priprema za izradu godišnjih izvještaja o radu u 2014. godini.

Članovima Savjeta podnesen je izvještaj o obimu i vrstama pomoći koja je upućena nastradalima od prirodnih nesreća koje su u dva navrata pogodile veliki broj ljudi i porodica na području Muftijstva tuzlanskog. Zaključeno je da će ova godina ostati upamćena po obimu stradanja, ali i po solidarnosti muslimana koju su iskazali prema ugroženima.

Na sjednici je razmatran i izvještaj o provedenim izborima u Islamskoj zajednici u BiH na ovome području, a za mandatni period 2014-2018. godina. Zaključeno je da je ovaj važan proces uspješno okončan.

O radu Behram-begove medrese u Tuzli razgovarano je u tačkama dnevnog reda koje se odnose na akcije Dani podrške Behram-begovoj medresi i Kurban za Behram-begovu medresu 2014. Obje akcije organizira Muftijstvo tuzlansko i one su od izuzetne važnosti za funkcioniranje ove odgojno-obrazovne ustanove.

Članovi Savjeta su usvojili informacije o akciji pružanja pomoći za potrebe Merhametovih narodnih kuhinja. Iskazana je velika zahvalnost muslimanima, koji su još jednom pokazali svoju solidarnost s ljudima u nevolji.

Usvojen je i plan savjetovanja o temi Program rada s mladima.