Održana redovna sjednica Savjeta Muftijstva tuzlanskog

Održana redovna sjednica Savjeta Muftijstva tuzlanskog

www.muftijstvotz.ba

Redovna sjednica Savjeta Muftijstva tuzlanskog održana je 24. augusta ove godine u Tuzli. Sjednicom je predsjedavao Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski. Na sjednici je razmatran kalendar mektebske i vjeronaučne godine. Razgovarano je i o uvjetima rada, a poseban akcenat stavljen je na opremanje kabineta za vjeronauku.

Analizirane su i najvažnije ramazanske aktivnosti. Istaknuto je zadovoljstvo što je ramazan protekao u svečanoj atmosferi, kada su se vjernici intenzivnije posvetili ibadetu. Tokom ovog mjeseca održane su i dvije vjerske manifestacije: Dani Hasana Kaimije i Ramazan u Bosni. Napomenuto je da je sigurnosna situacija na cijelom području Muftijstva tuzlanskog, a posebno je to bitno za povratničke džemate, bila na zadovoljavajućem nivou.

U okviru ove tačke dnevnog reda posebno je naglašen značaj humanitarne akcije „Dobročinstvom u susret ramazanu – otvorimo 1.000 vrata“ koju je Muftijstvo tuzlansko, u saradnji s medžlisima sa svog područja, organiziralo u predramazanskim danima. Ova akcija je podrazumijevala prikupljanje pomoći, te podjelu i posjetu porodicama slabijeg imovinskog stanja, šehidskim porodicama, te bolesnim, iznemoglim i starijim džematlijama. Akcija je uspješno organizirana u svim džematima, te su na području Muftiluka tuzlanskog otvorena 3.074 vrata naših džematlija.

Razmatrana je i informacija o ovogodišnjoj organizaciji hadža. Istaknuto je da je ove godine na hadž s našeg područja otputovalo 259 hadžija, te da će se o ovome pitanju u narednim sjednicama dodatno razgovarati.

Posebna pažnja poklonjena je akciji „Kurban za Behram-begovu medresu u Tuzli“ koja se i ove godine provodi na području Muftiluka tuzlanskog.

Načinjen je i plan prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje Imaret u Tuzli i MFS EMMAUS u Doboj Istoku.

Uz ove tačke dnevnog reda tretirane su i druge teme iz nadležnosti Muftijstva tuzlanskog.

Drugom dijelu sjednice Savjeta prisustvovao je Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ u BiH, s kojim je razgovarano o poslovima koji se realiziraju u vrijeme Kurban-bajrama.