Održana sjednica Izvršnog odbora IZ Bošnjaka u Švedskoj

Održana sjednica Izvršnog odbora IZ Bošnjaka u Švedskoj

U subotu, 29. marta 2014. godine, u Jönköpingu je održana prva sjednica novoizabranog Izvršnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj.

Na početku sjednice usvojeno je nekoliko izmjena u Poslovniku o radu Izvršnog odbora. Novost je da se ubuduće zapisnik sa sjednica Izvršnog odbora neće u cijelosti slati džematima, nego samo članovima Izvršnog odbora IZBUŠ, a za džemate će Radna grupa Izvršnog odbora pripremiti saopćenje, koje će bit objavljeno i na portalima Rijaseta i IZBuŠ.

Izvršni odbor je izrazio zadovoljstvo nedavno održanom Skupštinom Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, naglasivši da je najvažnije da se u daljnjem radu nastavi sa djelovanjem u skladu sa normativnim aktima. U tom smislu, čim se usvoje amandmani na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, treba pristupiti usklađivanju svih normativnih akata IZBUŠ.

U nastavku sjednice podneseni su izvještaji o aktivnostima u proteklom periodu, te dogovoren način realiziranja predstojećih zadataka.

Izvršni odbor je odredio delegate za predstojeći Kongres Švedskog muslimanskog saveza, koji će se održati 4. maja u Štokholmu, te odlučio da za predsjednika ove asocijacije kandidira Elvira Gigovića.

Određeni su i delegati za Skupštinu Trezvenjačkog saveza (NBV), koja će se održati 24. maja, također, u Štokholmu.

Izvršni odbor je donio odluku da se seminar za džemate održi 29. maja. Glavna tema seminara bit će aktuelno stanje u IZBUŠ, a pozvat će se predsjednici džemata, imami, predstavnici omladine i žena, kao i osobe iz džemata koje su zadužene za vođenje džematskih registara članstva.

IZBUŠ će aktivno raditi na realizaciji aktivnosti ”Koalicije 1. mart”. Za koordinatora ovog značajnog projekta određen je glavni imam Idriz-ef. Karaman.

Izvršni odbor je donio još nekoliko odluka:

– da se formira zajednička radna grupa IZBUŠ i BEMUF, koja će raditi na sinhronizaciji baze podataka ove dvije organizacije

– da se Almir Abdulah priključi grupi za uređivanje portala IZBUŠ, te da se aktivira Facebook stranica IZBUŠ

– da se pri IZBUŠ formira Vakufski odbor

– da se džemati pozovu da finansijski pomognu Džemat Motala

– da se kupi 20 komada knjige ”I Bosnien finns inga raka vägar” (U Bosni nema pravih puteva), te da se preporuči i džematima da nabave ovu vrijednu knjigu

– da se preporuči džematima da organiziraju odlazak svojih članova na manifestaciju ”Dani muslimanske porodice” (Muslimska familjedagar), koja se održava od 18. do 20. aprila u Štokholmu

J.D.