Održana sjednica Rijaseta

Održana sjednica Rijaseta

Sarajevo, 25. mart 2015. (MINA) – Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu je danas  održana šesta  redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sjednici Rijaseta su prisustvovali  članovi Rijaseta: zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Amir ef. Karić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Sjednici su prisustvovali i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić, sekretar Rijaseta Mensur ef. Karadža, rukovodioci Ureda: za hadž i umru Nezim ef. Halilović, za zekat mr. Elnur ef. Salihović, za društvenu brigu Hamed ef. Efendić, i direktor El-Kalema Mesud ef.Smajić.

Donesena je odluka o usvajanju Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Rijasetu Islamske zajednice u BiH.

Razmatrana je i informacija o provođenju procedure za imenovanje glavnih imama. Reisu-l-ulema će uz konsultacije sa muftijama, a u skladu s odredbama Ustava islamske zajednice i drugim propisima IZ koji regulišu ovo pitanje nastaviti proces imenovanja glavnih imama.

Na sjednici je razmatran i nacrt Pravilnika o organizaciji i djelovanju Islamske zajednice u bošnjačkoj dijaspori. Nacrt ovog pravilnika je vraćen na doradu i bit će razmatran u formi prijedloga na nekoj od narednih sjednica Rijaseta.