Održana sjednica Rijaseta

Održana sjednica Rijaseta

Sarajevo, 22. septembar 2015. (MINA) – Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme ef. Kavazovića u Sarajevu je danas održana 13. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni Hercegovini.

Sjednici Rijaseta su prisustvovali članovi Rijaseta: direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Enes Karić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Sjednici su prisustvovali i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić, sekretar Rijaseta Mensur ef. Karadža, rukovodilac Ureda za zekat mr. Elnur ef. Salihović i direktor El-Kalema Mesud ef. Smajić.

Rijaset je razmatrao Ramazanski izvještaj Rijaseta kojeg je za sjednicu pripremila Uprava za vjerske poslove. Ovaj izvještaj koji je obuhvatio aktivnosti uprava, muftiluka i drugih organizacionih  jedinica, članovi Rijaseta su pozitivno ocijenili. Iz izvještaja je vidljivo da su ramazanske aktivnosti bile vrlo obimne i raznovrsne. Ramazanski izvještaj biće razmatran na zajedničkoj sjednici Vijeća muftija i Rijaseta.

Članovi Rijaseta dali su saglasnost da se hafiz Mensur ef. Malkić imenuje za direktora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, a Dževdet Šošić za direktora Elči-Ibrahim begove medrese u Travniku.

Rijaset je zadužio Upravu za vjerska pitanja da izradi prijedlog pravilnika o polaganju stručnih ispita imama,hatiba, mualima i mualima i da prijedlog teksta ovog dokumenta dostave Rijasetu na razmatranje.

Formirana je i Komisija za polaganje stručnih ispita imama, hatiba, mualima i mualima. Na čelu ove Komisije  je Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove.

Rijaset je imenovao Operativni tim za pomoć izbjeglicama Bliskog istoka na čijem je čelu Ismail ef. Smajlović,direktor Uprave za administrativne i pravne poslove.

Rijaset je donio odluku da se odobri novčana pomoć Mešihatu IZ u Srbiji i Mešihatu IZ u Hrvatskoj u cilju zbrinjavanja i pomoći izbjeglicama.

Članovi Rijaseta razmatrali su i više drugih aktuelnih pitanja iz svoje nadležnosti.