Održana sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Održana sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 15. novembar 2018. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 52. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rijaset je usvojio Plan rada Rijaseta za 2019. godinu i Plan budžeta za 2019. godinu i uputio ih u daljnju proceduru.

Na sjednici je razmatrano i usvojeno više dokumenata među kojima su Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o dodjeli stipendija posebno nadarenim studentima, Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i radu Rijaseta, Prijedlog Odluke o elektronskoj evidenciji, registraciji i kontroli kretanja zaposlenika i stranaka u prostorijama Rijaseta, i Nacrt Odluke i Pravilnika o korištenju Informacionog sistema u organima i ustanovama IZ-e u BiH.

Rijaset je također dao saglasnost na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji Muftijstva tuzlanskog i Statut Islamske zajednice Bošnjaka u Finskoj. Prema važećim procedurama odobrena su i sredstva finansijske podrške projektu Mreže mladih Muftijstva sarajevskog.

Prihvaćen je izvještaj o službenoj radnoj posjeti džematu Študgart koji je podnio direktor Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove kao i ponuđene zaključke.

Rijaset je razmatrao Elaborat za osnivanje Mreže mladih u dijaspori.

Donesena je i odluka o formiranju džemata Turići u Medžlisu Islamske zajednice Travnik, džemata Blagovac u MIZ Sarajevo i džemata Dubnica u MIZ Kalesija.

Razmatrani su i prijedlozi Ureda za društvenu brigu za pomoć socijalno ugroženim kategorijama društva i podršku društveno korisnim projektima.

Na kraju su razmatrana i pitanja radno-pravnih statusa uposlenika Rijaseta IZ u BiH među kojima je i imenovanje gospođe Safije Malkić na mjesto šefice Odjela za brak i porodicu.