Održana sjednica Savjeta muftije IZBNJ

Održana sjednica Savjeta muftije IZBNJ

Radi priprema za predstojeće aktivnosti,  održana je druga sjednica Savjeta muftije IZBNJ u ovoj godini u Wisbadenu, 25.03.2014.g.Pored muftije, Paše ef. Fetića i glavnih imama sjednici su prisustvovali u drugom dijelu  i članovi mektebske komisije.

Na sjednici je raspravljano o provođenju mektebskog takmičenja na medžlisima/regijama kao i saveznom takmičenju. Glavni imami su zaduženi da zajedno sa članovima mektebske komisije pripreme tehničke uvjete za provođenje takmičenja. Mešihat IZBNJ i ove godine obezbijedio je sredstava za nagrade kod prva tri mjesta i za troškove samog održavanja takmičenja. Dogovoreno je da se savezno mektebsko takmičenje pomjeri za 10. maj, kako bi se moglo organizovati da pobjednici idu na završno takmičenje muftijstava u Sarajevu 17. maja.

Muftija je upoznao glavne imame oko priprema za savezni seminar imama koji će se održati 6. i 7. maja, negdje u središnjem dijelu Njemačke. Gosti predavači na seminaru biti će: prof. Dr. Hilmo Neimarlija, Dr. Amir Karić i Ibrahim ef. Begović koordinator za mektebsku nastavu u VPS Rijaseta IZ u BiH. Mektebska komisija izvijestila je članove savjeta o toku priprema za izradu Ilmihala, i koje su sljedeće radnje koje planira izvršiti.

Na sjednici je raspravljano o načinu organizovanja ljetnjih škola/medresa za omladinu  (srednjoškolce) u junu i avgustu ove godine. Koordinatori  za juni mjesec i Gazi Husrev-begovu medrsu je Hamid ef. Pintol a koordinator za avgust i tuzlansku medresu je Mehmed ef. Jakubović. Zaključeno je da se organizuje  odlazak imama u posjetu  Sandžaku u drugoj sedmici mjeseca Avgusta. Pošto su velikom broju imama istekli dekreti, do saveznog seminara u maju imami trebaju zatražiti obnavljanje dekreta, a referent Bilal ef. Hodžić koordinirat će ovu akciju.

(www.igbd.org)