Održana Svečana akademija povodom 10 godina postojanja Mektebskog centra u Bijeljini (FOTO)

Održana Svečana akademija povodom 10 godina postojanja Mektebskog centra u Bijeljini (FOTO)

U dupke ispunjenoj sali Centra za kulturu “Semberija”, u petak 19. aprila 2019. godine, u mubarek noći Lejletu-l-Berat, noći rahmeta između 14. i 15. dana mjeseca Šabana, održana je Svečana akademija povodom 10 godina postojanja Mektebskog centra u Bijeljini. Uz glavne imame, imame, predsjednike medžlisa i džematskih odbora, te brojne džematlije iz Bijeljine, susjednih gradova i iz dijaspore, Akademiji su prisustvovali izaslanik Muftije tuzlanskog Sead ef. Seljubac, potpredsjednik manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić, zamjenik predsjednika Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević te načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Bijeljina Samer el Chekh. Generalni pokrovitelj Svečane akademije bio je Grad Bijeljina.

Posjetioci su mogli uživati u programu koji su za ovu priliku, pod vođstvom svojih muallima, muallime i vaspitačica, pripremili članovi sekcija Mektebskog centra, od predškolskog uzrasta, preko osnovaca i srednjoškolaca, do studenata i mladih koji su već oformili svoje porodice.

Program je počeo projekcijom filma posvećenog ovom jubileju, u produkciji i realizaciji agencije VIP studio, braće Mehmedović iz Srebrenika. Uz nastupe recitatora, solista, hora i folklora, posebnu pažnju izazavalo je predstavljanje i uživo izvođenje prigodne ilahije, koju su hor i muzičari Mektebskog centra snimili u studiju Eldina Huseinbegovića u Sarajevu.

Govorili su Emir Musli, predsjednik Izvršnog odbora, te Samir ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, a duboko promišljenim vazom prisutnima se obratio i dr Sead ef. Seljubac,  rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva Tuzlanskog.

Govornici su podsjetili na sve one koji su, uz Božiju pomoć, uz Allahov nur, doprinijeli ostvarenju projekta Mektebskog centra, od ideje, preko finansijske podrške i izgradnje objekta pa do realizacije mnogobrojnih aktivnosti tokom deset godina postojanja.

Dodijeljene su i zahvalnice najistaknutijima u radu Mektebskog centra. Za izradu prigodnog osamnaestominutnog filma, zahvalnice su dodijeljene braći Mehmedović, a u ime članova Mektebskog centra, za posvećenost i dosljednost u svim aktivnostima, zahvalnicu je primio Mirza Duraković. Za poseban doprinos i posvećenost u afirmaciji vjere, kulture i obrazovanja, zahvalnice su dodijeljene supružnicima Mirsad ef. Okanoviću i muallimi, profesorici Enisi Okanović.

Molimo Uzvišenog Allaha da svojom milošću i svojim nurom obraduje sve učesnike i posjetioce Svečane akademije.

Amin, Ya Rabb.