Održana tematska sjednica Savjeta muftije tuzlanskog o mektebskoj nastavi

Održana tematska sjednica Savjeta muftije tuzlanskog o mektebskoj nastavi

Savjet muftije tuzlanskog je 21. 11. 2013. godine u Lukavcu održao svoju tematsku sjednicu, posvećenu organizaciji i izvođenju mektebske nastave u prethodnih pet godina.

Predložak za raspravu su bile analize ove nastave u svih 23 medžlisa Islamske zajednice u BiH na području Muftijstva tuzlanskog. Okosnicu te analize su činili elementi koji su doprinijeli uspjesima nastave, kao i razlozi za njene nedostatke u petogodišnjem periodu. Bila je ovo prilika da se iznesu inovativni pomaci u radu mekteba, kao i ideje za kvalitativno unapređenje mektebske nastave.

Na sjednici je ocijenjeno da više podsticaja u radu pružaju: veća kontrola rada mekteba, nagrađivanja i stimulativne mjere za učenike (izleti, ekskurzije…) i muallime, izvođenje nastave u radnim danima itd. Kao nedostaci u izvođenju mektebske nastave navedeni su: rad u složenim kombiniranim odjeljenjima, prekobrojnost grupa, zauzetost djece vannastavnim školskim obavezama tokom vikenda, nepraktičnost podjele grupa po ugledu na razrede u školi, rad jednog muallima u više mekteba (2-6) i sl.

Tokom ovog susreta, važna tema razgovora se ticala koraka koje je potrebno preduzeti na unapređenju mektebske nastave, a koji se tiču poboljšanja materijalno-tehničkih uvjeta (standardizacija učionica i tehničkih sredstava i pomagala), unapređenja metoda podučavanja, bolje promocije mekteba i dr.

Među zaključcima su i ideje o poboljšanju saradnje s vjeroučiteljima u školama, ažurnije pripremanje za nastavu, formiranje posebnog fonda za mektebe (stimulacija muallima, uređenje prostora) u medžlisima u kojima ga još nema, intenziviranje edukacije muallima i sl.

U toku rasprave spomenuto je i pitanje smanjenja broja polaznika metebske nastave, uzrokovano općim padom nataliteta u Bosni i Hercegovini.

Zaključeno je da će stručna grupa Muftijstva tuzlanskog za unapređenje rada mekteba ovu raspravu iskoristiti da u budući koncept rada mekteba unese ideje koje su prezentirane.

U završnici sjednice izneseni su raspoloživi podaci o rezultatima popisa stanovništva na ovome području i istaknuto zadovoljstvo angažmanom imama i drugih zaposlenika IZ-e u BiH.