Održano mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva tuzlanskog

Održano mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva tuzlanskog

www.muftijstvotz.ba

Mektebsko takmičenje Muftijstva tuzlanskog održano je u nedjelju 24. aprila ove godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Na takmičenju su učestvovala 64 takmičara, koje su pripremali 51 imam, muallim i muallima iz svih 23 medžlisa s područja Muftijstva tuzlanskog.

Takmičenje je obavljeno u tri kategorije: test općeg znanja (ilmihal), kiraet – mlađi uzrast i kiraet – stariji uzrast.

Najbolje rezultate u testu općeg znanja postigla je Amra Mujčinović iz džemata Ćehaje, MIZ Srebrenik. Drugoplasirana je bila Alma Ramić, džemat Kraljevići, MIZ Zvornik, dok je treće mjesto osvojla Anesa Mujkić, džemat Prokosovići, MIZ Puračić.

Među učesnicima do 12 godina starosti (mlađi uzrast) iz kiraeta (učenja Kur'ana) najbolje znanje je pokazala Lejla Baturić iz džemata Jelovče Selo, MIZ Gradačac. Drugo mjesto je Ahmed Avdibašić, džemat Slavinovići, MIZ Tuzla. Trećeplasirani je Malik Okanović, džemat Bijeljina, MIZ Bijeljina.

Takmičari od 12 do 15 godina koji su se natjecali u učenju Kur'ana ostvarili su sljedeće rezultate: prvo mjesto je zauzeo Zejd Špijodić, džemat Reuf-begove džamije, MIZ Gradačac; drugo mjesto je pripalo Revdi Hodžić iz džemata Vukovije Gornje, MIZ Kalesija, a treće mjesto je zauzela Selsebil Hasanbašić iz džemata Ševar-Kiseljak, MIZ Tuzla.

DSCF6418

U ukupnom zbiru bodova najviše ih je osvojila ekipa Medžlisa Islamske zajednice Gradačac (163,66 bodova), zauzevši prvo mjesto. Drugo mjesto u ukupnom plasmanu sa osvojenih 162,17 bodova zauzela je ekipa Medžlisa Tuzla, dok su sveukupno trećeplasirani bili takmičari Medžlisa Kalesija, koji su osvojili 161,17 bodova.

Na ceremoniji zatvaranja takmičenja, u prisustvu muderrisa Medrese i glavnih imama medžlisa, Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, čestitao je učesnicima takmičenja, njihovim mualimima i muallimama i roditeljima, istakavši važnost rada i ulaganja napora u činjenju dobra:

„Svi kandidati koji su se danas takmičili su već pobjednici, jer su već ostvarili odlične rezultate. Naravno, svi smo spremni da odamo posebno priznanje onima koji su danas postigli najviše i pokazali najbolje rezultate. Jedan od najkompetentnijih stručnjaka koje mi imamo za učenje Kur'ana, za hifz Kur'ana u IZ-e u BiH hafiz Mirnes-ef. Spahić, rekao mi je da iz godine u godinu imamo sve bolje i kvalitetnije učenje Kur'ana koje se manifestira u našim mektebima, a koje se pokaže na ovim takmičenjima. I nije to mali broj, veliki broj naše djece pred komisijama je učio Kur'an. Jedna ovakva ocjena zaista raduje i ohrabruje. Također, najveći broj naših učesnika u izradi testa ostvario je iznimno velike rezultate.“

Posebne čestitke muftija Fazlović je uputio pobjednicima u svim kategorijama i njihovim muallimima, koji će na završnom takmičenju Rijaseta Islamske zajednice u BiH predstavljati Muftijstvo tuzlansko.