Održano Savjetovanje direktora medresa i gimnazija IZ-e u BiH

Održano Savjetovanje direktora medresa i gimnazija IZ-e u BiH

U Zagrebu je od 20. do 22. juna 2014. godine, održano savjetovanje direktora medresa i Islamske gimnazije Ahmeda Smajlovića iz Zagreba. Domaćin ovogodišnjeg savjetovanja je bila Islamska gimnazija u Zagrebu, a njegov voditelj Amir-ef. Karić, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Organizator ovoga tradicionalnog skupa srednjoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice u BiH je Vjersko-prosvjetna služba. Njegovi učesnici su direktori, pomoćnici direktora za nastavu i učenički dom i sekretari iz odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice u BiH: Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, Behram-begove medrese iz Tuzle, Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Karađoz-begove medrese iz Mostara, Medrese Gazi Isa-beg iz Novog Pazara, Medrese Džemaludin Čaušević iz Cazina, Medrese Osman-ef. Redžović iz Velikog Čajnog i Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba.

Jedna od tema ovogodišnjeg savjetovanja je bilo pitanje stručne spreme i profila nastavnika i odgajatelja u ustanovama. Rijaset Islamske zajednice u BiH, kao osnivač svih ovih ustanova, donijet će, na temelju rezultata rasprave o ovome pitanju, odgovarajući dokument, kao dodatak nastavnom planu i programu i programu odgojnog rada. Ovaj potonji dokument je također bio predmet rasprave na savjetovanju i bit će vrlo brzo proslijeđen Rijasetu na usvajanje.

U Zagrebu su predstravljeni i neki najvažniji aspekti Strategije razvoja obrazovanja, kao važnog dokumenta koji će u budućnosti determinirati pravce u ovoj najvažnijoj djelatnosti Islamske zajednice u BiH.

Pažnju učesnika savjetovanja izazvao je i kratki izvještaj o realizaciji testne faze programa e-medresa, kao i pitanja izgleda i sadržaja svjedodžbi i diploma, izlaznog zvanja za učenike medresa i dr.

Ovaj susret je bio prilika i da se gosti upoznaju s organizacjom i radom Islamske gimnazije, o čemu je govorio njen direktor Mevlud-ef. Arslani, i najvažnijim pravcima rada Islamske zajednice u Hrvatskoj, o čemu je svoju kratku besjedu održao muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović.

Trećeg dana savjetovanja njegovi učesnici su posjetili Islamski centar u Rijeci.