Opremljena 22 kabineta Islamske vjeronauke na području Muftiluka tuzlanskog

Opremljena 22 kabineta Islamske vjeronauke na području Muftiluka tuzlanskog

www.muftijstvotz.ba

Muftijstvo tuzlansko je u protekom periodu kontinuirano radilo na opremanju kabineta predmeta Islamska vjeronauka u školama na području ovog Muftiluka. U saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, a uz podršku Udruženja Blagostanje iz Sarajeva i donatora Rahma International iz Kuvajta, tokom ove školske godine opremljeno je deset kabineta u što je uloženo 46.674 KM. Više od 50.000 KM koštalo je opremanja 12 kabineta koje je urađeno ranijih godina, a koje je realizovano u saradnji sa donatorima među kojima je i Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica F BiH.


Povodom završetka ovogodišnjeg projekta, u petak 11. maja, u Tuzli je održana svečanost kojoj su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović, rukovodioci službi Muftijstva dr. Sead-ef. Seljubac i Muamer-ef. Zukić, predstavnik donatora Muamer Akriš, direktori škola i vjeroučitelji.

Tokom svečanosti muftija Fazlović je uručio zahvalnicu predstavnicima Udruženja Blagostanje istakavši izuzetno dobru saradnju sa ovim udruženjem i njihov vrijedan rad. Zahvalnicu je ovom udruženju uručio i ministar Muratović. Muftija je kazao da se projektom opremanja kabineta vjeronauke nastojalo pomoći školama, a namjera je da naše obrazovanje u cjelini bude što bolje pa će ovi kabineti pomoći i u realizaciji drugih nastavnih sadržaja.
Ministar Muratović je izrazio nadu da će se u narednom periodu saradnja nastaviti, a što će omogućiti da učenici imaju još bolje uslove za rad. Ovo ministarstvo je uradilo mnogo kada su u pitanju kapitalna ulaganja ali su to uglavnom bili projekti energetske efikasnosti, zato je opremanje kabineta iznimno važan korak ka unaprjeđenju nastavnog procesa, kazao je ministar Muratović.
Direktori škola su istakli kako će učenici sada imati bolje uslove za rad ali je ovo i podsticajano pa su u većini škola roditelji i privrednici pokrenuli akcije za opremanje i drugih kabineta i školskih prostorija.

Uvid u potrebe svakog od kabineta kao i njihovo opremanje realizovano je krajem 2017. i početkom ove godine. Kabineti su opremljeni novim školskim klupama, stolicama, nastavničkim katedrama, školskom tablom, ormarom, vješalicama, a nekoliko učionica opremljeno je i sa projektorima i laptopima. U nekim od učionica bilo je potrebno uraditi i sanaciju podova, zamjenu vrata i krečenje. Prilikom opremanja kabineta vodila se računa o potrebama svakog pojedinačnog prostora, te su se sa upravom škola i vjeroučiteljima odredili prioriteti.
Opremljeni su kabineti u OŠ Šerići (Živinice), OŠ Miričina (Gračanica), OŠ Kalesija (Kalesija), SŠ Kalesija (Kalesija), OŠ Kladanj (Kladanj), OŠ Špionica (Srebrenik), OŠ Teočak (Teočak) i OŠ Breške, OŠ Pazar, OŠ Novi Grad (Tuzla).
Opremljen je i kabinet Islamske vjeronauke u OŠ Jovan Dučić u Bijeljini što je dio projekta opremanja kabineta na prostoru bosanskohercegovačkog entiteta RS.
Muftija Fazlović je istog dana primio ministra obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona Zlatana Muratovića. Tokom ovog susreta je razgovarano o saradnji Muftijstva i Ministarstva, odnosno o dva najvažnija segmenta saradnje u oblasti obrazovanja, a to su Behram-begova medresa i Islamska vjeronauka.