Otvorena džamija i Islamski centar u Brisbanu

Otvorena džamija i Islamski centar u Brisbanu

Brisban, 9. novembar 2014. (MINA) – U subotu 08. novembra 2014. godine u Bošnjačkoj Islamskoj zajednici u Brisbanu otvorena je veleljepna džamija i islamski centar.

Otvorenju džamije prisustvovao je veliki broj zvanica iz vjerskog, kulturnog i političkog života Australije i Bosne i Hercegovine.

Najvažniji i najdraži gost na otvaranju bošnjačke džamije u Brisbanu bio je reisu-l-ulema IZ u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sa svojim saradnicima Razimom ef Čolićem, direktorom Uprave za vanjske poslove i dijasporu i rukovodiocem Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsadom ef. Kalajdžićem.

04

Svečanom  otvaranju džamije u Brisbanu prisustvovali su i svi bošnjački imami u Australiji.

Otvaranju džamije u Brisbanu prisustvovali su članovi federalnog parlamenta The Hon Graham Perrett MP kao i član federalnog parlamenta Australije u Canberri, a čije je porijeklo iz Bihaća The Hon. Ed Husic MP.

Iz države Quensland prisutni su bili gradonačelnik grada Brisbana Mr Graham Quirk, zatim zamjenik ministra za multikulturna pitanja The Hon Robert Cavallucci i policijski komesar države Quensland Mr Ian Stewart.

Biranim riječima skupu su se obratili predsjednik IZ u Brisbanu  Avdo Vojić, imam IZ Hadži Sifet ef Omerović i  predsjednik Mešihata IZ Bošnjaka u Australiji Jasmin ef. Bekrić. Gosti iz političkog i javnog života Australije  obratili su se prisutnima i uputili  čestitke Bošnjacima Brisbana koji su uspjeli da sagrade taj prelijepi objekat.

01

Skupu su se obratili i ambasador BiH u Australiji Bakir Sadović i zamjenik Bišopa Grada Brisbana Reverend Brian Vincent.

U svome obraćanju prisutnima reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je iskrene čestitke Bošnjacima Brisbana na  prelijepom objektu. Reisu-l-ulema je kazao da je ovo sigurno jedna od najljepših džamija ne samo u bošnjačkoj dijaspori nego i u Bosni I Hercegovini. Poručio je Bošnjacima i Bošnjakinjama Australije da čuvaju svoju vjeru Islam i da svojim sugrađanima Australijancima putem svog ponašanja Islam prikažu u najljepšem obliku.  U svom obraćanju Reisu-l-ulema zamolio je Bošnjake Australije da paze na svoje familije i da ne zaboravljaju na svoju domovinu BiH sa kojom moraju imati makar jednu tanku nit koja će ih povezivati sa matičnom domovinom.

Nakon završetka obraćanja  pristupilo se činu svečanog otvaranja džamije i islamskog centra u koji su Bošnjaci i Bošnjakinje Brisbana i drugi muslimani prvenstveno iz Južnoafričke Republike uložili oko 6 miliona dolara.

05

Pored reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića čast da presjeku svečanu vrpcu džamije u Brisbanu pripala je Imamu hadži Sifetu ef Omeroviću, Mirsadu Duranoviću i Abdul Hameed Omaru.

Mešihat IZ Bošnjaka u Austriji zahvaljuje se svima koji su došli iz gotovo svih gradova Australije da prisustvuju ovom velikom činu,posebnu zahvalu su uputili reisu-l-ulemi  Huseinu ef. Kavazoviću i članovima njegove delegacije Razimu ef. Čoliću i Mirsadu ef. Kalajdžiću koji su svojim prisustvom dali poseban  značaj ovom događaju.

Specijalnu zahvalu su uputili upravi i ljudima u IZ u Brisbanu koji su omogućili da ovaj skup protekne u najboljem redu bez ijednog propusta.