Otvorenje Gazi Turali-begove džamije u Tuzli

Otvorenje Gazi Turali-begove džamije u Tuzli

Svečano otvorenje ove tuzlanske džamije će se obaviti u nedjelju 14. septembra ove godine, s početkom u 11,30 sati.

U Muftijstvu tuzlanskom je 9. septembra ove godine održan sastanak posvećen otvorenju Turali-begove džamije. Sastanku su prisustvovali muftija Vahid-ef. Fazlović, arhitekta Husein Dropić, te prvi ljudi Medžlisa IZ-e Tuzla Hasan Spahić, hafiz Ahmed Huskanović, Dženan Rahmanović i Elmedin Avdibašić.

Svečano otvorenje ove tuzlanske džamije će se obaviti u nedjelju 14. septembra ove godine, s početkom u 11,30 sati. Noć prije će se  nakon akšam namaza proučiti tradicionalni mevlud, kada će biti dodijeljene vakufname i zahvalnice vakifima i donatorima.

Turali-begova džamija u Tuzli je izgrađena 1572. godine, sredstvima jednog od utemeljivača moderne urbane Tuzle Gazi Turali-bega.

Više puta je obnavljana i adaptirana, a posebno je zanimljiva adaptacija iz 1878. god. Tada je, zbog izgradnje ceste i tonjena džamije, donji pod propao jedan metar, a gornji prozori postali donji. Tada su i džamija i munara nazidane.

Sljedeća velika adaptacija je izvršena najvjerovatnije 1890. god., kada je uz džamiju izgrađeno i turbe od tesanog kamena, a posljednja 1967. godine.

Detaljna rekonstrukcija ove džamije, koja je i nacionalni spomenik BiH, zbog njene jedinstvenosti i monumentalnosti, završena je ove godine, te je ovim povodom i predviđeno njezino svečano otvorenje.

t_begova_plakat