Ovako se voli Bosna i Hercegovina – Dan nezavisnosti BiH obilježen u Janji

Ovako se voli Bosna i Hercegovina – Dan nezavisnosti BiH obilježen u Janji

Iako se u manjem bh. entitetu zvanično ne obilježava, Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano je obilježen u Domu kulture u povratničkoj Janji, u nedjelju 28. februara. Prigodan program Svečane akademije pred oko 600 stotina ljudi, izveli su članovi Bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva Mula Alija Sadiković iz Janje i prijatelji iz Asocijacije „Mostovi prijateljstva“ iz Zenice te prijatelji iz povratničke Grapske kod Doboja.

DSCN0455

Dan nezavisnosti BiH bio je i povod za razgovore i planove o međusobnoj saradnji i popravljanju položaja povratnika u ovom dijelu BiH.

DSCN0430

„Nadam se da ćemo nastaviti prijateljstva i da ćemo ubuduće čvršće sarađivati. Smatramo da su povratnici heroji Bosne i Hercegovine i sve institucije naše zemlje treba da im daju podršku. Ovo je naš doprinos na prijateljskom i na kulturnom planu, ali će biti i na privrednom planu. Želimo razbijati barijere, graditi mostove prijateljstva,“ kazao je Jasmin Imamović, predsjednik zeničke Asocijacije „Mostovi prijateljstva“.

DSCN0443
„Ovo je dokaz da se Prvi mart obilježava na teritoriji cijele BiH, tamo gdje ima Bošnjaka i onih koji su željeli da BiH bude nezavisna. Treba ga obilježavati uprkos opstrukcijama koje su iz godine u godinu sve slabije,“ kazao je ovom prigodom Edin Ramić, ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FBiH.

Mujo Hadziomerovic
„Prvi mart je potvrda kontinuiteta u hiljadugodišnjem postojanju Bosne i Hercegovine, na cijeloj njenoj teritoriji. Ovakvo obilježavanja Dana nezavisnosti BiH čini mi zadovoljstvo, posebno zato što dijelim i radost sa građanima Janje,“ istaknuo je Mujo Hadžiomerović, delegat u Vijeću naroda RS.
Samir Baćevac, jedan od domaćina iz Janje i delegat u Vijeću naroda RS, izrazio je zadovoljstvo što je povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Janji sve proteklo kako treba, ali je upozorio i na trend odlaska mladih iz povratničkih sredina. „Treba nam mnogo više pomoći da se održimo u ovoj sredini, da pokrenemo proces zapošljavanja i obezbijedimo ekonomsku sigurnost Bošnjaka u ovom dijelu BiH,“ rekao je Baćevac.

DSCN0451
Uz pomenute, na Svečanoj akademiji u Janji prisustvovali su i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH, Dževad Mahmutović, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Jasmin Duvnjak, potpredsjednik skupštine ZDK i mnogi drugi.