Ovog petka Izbori u Islamskoj zajednici BiH

Ovog petka Izbori u Islamskoj zajednici BiH

Ovog  petka, 07.12.2018.godine, održavaju se izbori za organizacijske cjeline u Islamskoj zajednici (IZ) BiH, u sklopu kojih će biti izabrani predstavnici džematskih odbora, zastupnici u Skupštini Medžlisa, kao i izborno tijelo koje bira sabornike.

Pravo glasa imaju svi punoljetni članovi Islamske zajednice, a svoje biračko pravo ostvaruju unutar džemata kojem pripadaju.

Povodom Izbora u IZ, na zadnjoj hutbi u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, je, pored ostalog, istakao i sljedeće:

-Treba nam mudrosti da prepoznamo najbolje među nama. Rukovodite se u izboru svojom savješću i islamskom odgovornošću. I kao što treba da budete spremni da birate morate biti spremni i da ponesete emanet vjere, ako to Zajednica od vas zatraži.

Našoj Zajednici je potrebno podmlađivanje. Izbori u našim džematima su prilika da mladim ljudima damo priliku da se osjete dijelom Zajednice, te da od starijih uče odgovornost nošenja našeg zajedničkog emaneta.

Zato vas, draga braćo i sestre, pozivam da izađete na izbore za Islamsku zajednicu i da se uključite u njen rad. Ova naša Zajednica je naše zajedničko dobro i svi na nju polažemo isto pravo, ali imamo i istu odgovornost.

Molim Uzvišenog da nam sačuva naše jedinstvo i da nas na Njegovom putu pomogne. Da nam Istinu pokaže kao takvu i da nam podari da je slijedimo, a da nam zabludu pokaže onakvom kakva ona stvarno jeste i da nam pomogne da je se čuvamo – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.