Ozvaničen početak realizacije projekta „Memorijalna šuma 8372 Srebrenica“

Ozvaničen početak realizacije projekta „Memorijalna šuma 8372 Srebrenica“

Simboličnom sadnjom pet stabala Pančićeve omorike u rejonu Posestra na području općine Goražde danas je ozvaničen početak projekta „Memorijalna Šuma 8372 Srebrenica“.

Stabla su zasadili predsjedavajuća Skupštine BPK-a Aida Obuća, premijer BPK-a Emir Oković, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, načelnik općine Foča/FBiH Zijad Kunovac i direktor JP „Bosansko-podrinjske šume“ Kenan Kanlić.

– Ovim želimo da kažemo da nećemo zaboraviti i da ćemo se sjećati. Ideja o memorijalnoj šumi je ideja koja ipak govori o životu i koja ponovo pokreće naša nadanja da ovdje možemo zajednički živjeti i izgraditi domovinu koja će biti dovoljno prostrana i u kojoj će biti mjesta za sve njene narode, uz obavezu da kažemo: Da se više nikada nikome ne desi Srebrenica – istakao je u svom obraćanju goraždanski muftija.

Projekat će podržati i Vlada BPK-a Goražde.

– Prepoznali smo ideju ovog projekta koji u samom nazivu nosi određenu simboliku i poruku i kojim će se obilježiti stradanja jednog naroda, uključujući pritom i one koji su stradali na području našeg grada i našeg kantona – kazao je premijer Oković.

Zadovoljstvo zbog početka realizacije projekta iskazala je i predsjedavajuća Skupštine koja je istakla da će sam način njegove realizacije, koja predviđa da svako stablo zasadi jedna osoba i kasnije aktivnosti na zaštiti šume, osigurati da ovaj projekat živi i da se ne zaborave stradanja Srebreničana.

Intenzivniji radovi na sadnji stabala planirani su za jesen uz stručno vođenje i nadzor JP „Bosansko-podrinjske šume“ koje je uradilo idejni projekat izgradnje ovog memorijala.

Projekat je iniciralo Muftijstvo goraždansko s ciljem da na ovaj način obilježi 20. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Današnjem događaju prisustvovali su i predstavnici Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH.

( www.bpkg.gov.ba)