Palestinski muftija održao hutbu u Istiklal džamiji

Palestinski muftija održao hutbu u Istiklal džamiji

Sarajevo, 12. decembar 2014. – Mesdžidu-l-Aksa poziva sve muslimane da se Jerusalem oslobodi, kazao je muftija palestinski šejh Husein u svojoj hutbi koju je održao danas u Istiklal džamiji u Sarajevu.

Šejh Muhamed Ahmed Husein, muftija Palestine i hatib Mesdžidu-l-Aksaa, posjetio je danas Istiklal-džamiju u Sarajevu te održao hutbu. Domaćin je bio imam džamije Abdulgafar-ef. Velić.

Zajedno s muftijom Palestine bili su i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret ef. Abdibegović, muftija sarajevski Enes-ef. Ljevaković, glavni imam MIZ Sarajevo Ferid-ef. Dautović, njegov zamjenik Malik-ef. Šljivo i pomoćnik Suljo-ef. Ćerimović te Ibrahim Ahmetagić iz Kancelarije reisu-l-uleme.

Muftija Husein je u svojoj hutbi kazao da je Mesdžidu-l-Aksa jedno od tri sveta mjesta muslimana i to nije samo mjesto Miradža, već prva kibla prema kojoj su se muslimani okretali. To je druga džamija izgrađena na Zemlji, nakon Kabe u Mekki.

“Kada je Mesdžidu-l-Aksa jedanput pao Salahadin Ejubija je angažirao sve muslimane da se oslobodi. Danas Mesdžidu-l-Aksa zove sve muslimane u svijetu da se on ponovo oslobodi te vrati muslimanima čast i dostojanstvo. To je emanet i odgovornost svakog muslimana na svijetu. Ako smo okupljeni svojim ličnim problemima i političkim problemima, zaista sinovi Kudsa neće nijednog trenutka prestati braniti Mesdžidu-l-Aksa, makar to značilo pogibiju i ranjavanje. Oni brane blagoslovljeno muslimansko mjesto. Oni su oni koje je Poslanik, a.s. kao radost najavio, kada je rekao da će uvijek biti jedan dio muslimana koji će se boriti za istinu. Poslanik, a.s. je rekao da su to oni kod Mesdžidu-l-Aksa i u njegovoj okolini. Mi ostajemo prema svom zavjetu kojeg smo dali Allahu. Mi ćemo ga braniti dok Allah drukčije ne odredi”, kazao je muftija Husein u hutbi.

Na kraju hutbe proučio je dovu sa željama za jedinstvo muslimana u svijetu i BiH.

“Molim Allaha, dž.š. da ujedini naša srca; da podari vama u Bosni jedinstvo. Oslobodite se bolne prošlosti, stanite svi u jedan saff i krenite dalje za bolju budućnost vaše djece. Sačuvajte svoju vjeru i ovu predivnu zemlju”, kazao je šejh Husein.

E.S.