Počela mektebska 2014/2015

Počela mektebska 2014/2015

Mektebska godina 2014/2015 počela je protekloga vikenda, u subotu i nedjelju 13. i 14. septembra, evidentiranjem ranijih i upisom novih polaznika mektebske nastave na području MIZ Bijeljina. Mektebska nastava počela je u džematima Janjari, Atmačići, Glinje i Srednja Trnova, u općini Ugljevik, te u općini Bijeljina, gradska zona.
U Mektebskom centru u Bijeljini, kako se i očekivalo, evidentirano je oko 150 polaznika mektebske nastave, a roditelje i djecu dočekali su imami i muallimi Samir ef. Camić i Mirsad ef. Okanović, te muallima Enisa Okanović.
Najmlađim mekteblijama i njihovim roditeljima obratio se Mirsad ef. Okanović.
“Već prvoga dana upisa, u uzrastu od prvog do četvrtog razreda imali smo blizu šezdesetoro djece, čime smo zadovoljni. Roditelji su pokazali veliku odgovornost spram Mekteba time što su doveli svoju djecu i što su uporni u nastojanjima da djeca redovno pohađaju mektebsku nastavu, ali i da privole svoje rođake i komšije da dovedu djecu.  Zahvalni smo im na tome. Sa roditeljima imamo jako dobru saradnju i nadamo se da ćemo, u koordinaciji sa predsjednikom i glavnim imamom, ubrzo organizirati jedan izlet za djecu i njihove roditelje,” kazao je Mirsad ef. Okanović.
Povodom početka mektebske godine, Mujaga ef. Cifrić, imam i muallim u džematu Srednja Trnova, je poručio:
Nakon upisa dobija se raspored grupe kao i vrijeme nastave, te nakon toga počinje mekteb u našem i drugim džematima medžlisa Bijeljina. Podsjećamo, u džematu Srednja Trnova svake godine bude upisano oko 30 djece raznog uzrasta koji pohađaju mekteb. Pomozimo onima čiji roditelji nemaju novčanih sredstava da kupe ilmihal i sufaru! Ukoliko ima zainteresovanih, koji bi svojim novčanim prilozima pomogli polaznicima mekteba, neka se obrate u Mektebu ili ef. Mujagi lično. Na samom početku ćemo organizovati HATMA DOVU za Ahmetović Nasira i Nuhanović Samilu, koji su u prethodnoj mektebskoj godini završili hatmu (datum će biti naknadno objavljen). Neka nam je svima Allah dž.š. na pomoći i neka nam je hairli i berićetna nova mektebska godina!”
mekteb nas zove
Ukoliko su protekloga vikenda zaboravili ili iz nekoga razloga propustili termine evidentiranja i upisa, Medžlis Islamske zajednice poziva roditelje i djecu sa područja Medžlisa Bijeljina da dođu u Mekteb, na zajedničko savladavanje znanja o svojoj vjeri u našim mektebima.
 
 Dobro nam došli!