Podrška Reisu-l-uleme organizaciji međunarodnog simpozija o imamu El-Maturidiju

Podrška Reisu-l-uleme organizaciji međunarodnog simpozija o imamu El-Maturidiju

Jučer je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića posjetio prof. dr. Almir Fatić, profesor sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i predsjednik Organizacionog odbora međunarodnog simpozija „Naučna misao imama El-Maturidija“.

Profesor Fatić je reisu-l-ulemu upoznao sa pripremama za međunarodni simpozij koji zajednički organizuju Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Ankari, Fakultet islamskih nauka Univerziteta Fatih Sultan Mehmet Vakif u Istanbulu, Udruženje ilmijje IZ u BiH i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu. Simpozij čije održavanje sponzoriraju TIKA- Turska agencija za saradnju i koordinaciju u BiH i Rijaset IZ u BIH okupit će stručnjake iz Bosne i Hercegovine, Turske i svijeta kako bi diskutovali o društveno-historijskim prilikama u muslimanskom svijetu u vrijeme imama El-Maturidija, vezi između maturidijske škole u akaidu i osmansko-turske kulturne zone islama, akaidu imama El-Maturidija,  maturidijskom akaidu i vjerovanju Bošnjaka, zastupljenosti maturidijskog akaida u udžbenicima vjeronaučne i mektebske nastave u BiH, odnosu imam El-Maturidija prema akaidskim učenjima imama Ebu Hanife i imama el-Eš'arija i brojnim drugim srodnim temama.

Prema riječima organizatora cilj simpozija je isticanje nastanka, značaja i kompleksnosti teorije ehli-sunneta ve džem'ata preko ukupnog djela imama El-Maturidija. Također, među ciljevima simpozija je i aktueliziranje značaja ehli-sunneta ve džemata u današnjici muslimana i naglašavanje čvrste veze između imam Ebu Hanife i imama El-Maturidija, kao i ukazivanje na važnost veze turskih i balkanskih muslimana sa hanefijsko-maturidijskom tradicijom.

Reisu-l-ulema je podržao ovu inicijativu istakavši da je maturidijski akaid i ehlu-sunnetski pravac temelj islamske tradicije Bošnjaka i ustavna kategorija u IZ u BiH, te da se očekuje intenziviranje izučavanja i afirmacije ovog učenja kako u obrazovnim institucijama Islamske zajednice tako i u svakodnevnom vjerskom životu muslimana.

Predviđeno je da se simpozij održi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci  20. i 21. novembra tekuće godine.

www.islamskazajednica.ba