Poruka muftije tuzlanskog na Ramazanski bajram 1435/2014.

Poruka muftije tuzlanskog na Ramazanski bajram 1435/2014.

Bismillahirrahmanirrahim! Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom. Salavate i selame upućujemo Njegovom vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, alejhis-selam.

Draga braćo i poštovane sestre!

Na kraju smo blagoslovljenog mjeseca u kojem se vjernici zaodjenu odjećom  pobožnosti i čestitosti i oplemene najljepšim ljudskim vrlinama. Kako smo se svečano susreli s ramazani-šerifom, sada, još svečanije, ispraćamo ga iščekujući trenutke velike bajramske radosti.

U ramazanu su neizmjerne koristi za ljude. Trudili smo se da dosegnemo brojne blagodati ovog odabranog vremena. U ibadetu posta smo našli uporište da povećamo naš takvaluk i učvrstimo našu strpljivost; boravak i bdijenje u našim džamijama prostranim od svekolike svjetlosti donijelo nam je dragocjeni duhovni mir; zajednički iftari su nas približili jedne drugima i osnažili naše bratstvo i razumijevanje. Osjetili smo da naša duhovna snaga ima najčvršći oslonac u vjerovanju koje smo obnavljali i istrajnim dobrim djelima koja smo u ramazanu činili. Težnja mnogostrukom dobru je oplemenila život naših porodica i zajednice. Neka to traje i bude nova, ljepša stvarnost našeg duhovnog pojedinačnog i kolektivnog života. Ovakav ramazanski napredak može biti novi kvalitet i putokaz na putu našeg trajnog i svestranog popravljanja i oporavljanja.

Draga braćo i poštovane sestre!

Ovo su dani obnavljanja vjere, radosti i nade, ali i razmišljanja, solidarnosti i akcije. Pojačajmo i učvrstimo našu odlučnost da radimo na zajedničkom dobru. Pokažimo brigu prema drugima. Budimo obilno darežljivi. Neka su nam posebno na umu oni koji imaju najviše potreba, a ne mogu ih sami ispuniti. Ko pruži pomoć nevoljniku, bit će potpognut od Onoga Koji sve ljude opskrbljuje.

Oslanjajmo se uvijek na dragog Boga i gradimo međusobno bratsko povjerenje.

Dragi vjernici, pozivam vas da u danima Bajrama manifestiramo ljepotu krunskih vrijednosti koje smo u ramazanu sticali.

Svima vama, povodom Ramazanskog bajrama, upućujem najljepše čestitke, sa željom, da duhovno osnaženi, prenosite ljepotu svog unutrašnjeg mira i radosti na sve ljude oko sebe.

Bajram šerif mubarek olsun!