Posjeta bratskom Udruženju Bošnjaka u Serdivanu

Posjeta bratskom Udruženju Bošnjaka u Serdivanu

Piše: Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina…

U periodu od 25. do 30. marta 2017. g. delegacija Mektebskog centra Bijeljina, koju su činili Samir ef. Camić, glavni imam, Nedžad Mujanović, član IO MIZ Bijlejina, Mirsad ef. Okanović i Amel Hasanović,  boravila je u radnoj posjeti bratskom Udruženju Bošnjaka Serdivan Bosna-Sancak dernegi u Turskoj.

Tokom posjete i boravka u Serdivanu održano je nekoliko sastanaka i prijema kako sa članovima bratskog Udruženja tako i sa predstavnicima lokalne vlasti u Serdivanu.

Novoizabranom predsjeniku Udruženja Mehmetu Kurtu upućene su riječi iskrene čestitke, a prilikom druženja kojem su prisustvovali i ugledniji članovi Udruženja Rafet Yatći, Sedat Kućin Bolić, Ibrahim Bašiš, Ahmet Sorgut i drugi uručena je vakufnama za pomoć izgradnje abdesthane u haremu Sultan Sulejmanove Atik džamije u Bijeljini.

Kao i uvijek do sada domaćini su se potrudili da gostima iz Bijeljine ukažu gostoprimstvo pokazavši, svojim idejama i ciljevima  neizmjernu želju za unapređenjem saradnje.

Za goste iz Bijeljine upriličena je i obilazak dva mjesta, Tarkli i Göynük, udaljena devedeset kilometara od Sakarye, poznata po sačuvanim kućama iz osmanskog perioda, koja svojim čistim zrakom  njedre posebne osjećaje i primjetan odnos Države  prema očuvanju tradicije i kulture.

Saradnja između Udruženja Bošnjaka u Serdivanu i Mektebskog centra u Bijeljini traje već pet godina. Svake godine upriliče se međusobne posjete kako starijih tako i mlađih članova.

Posebno ističemo činjenicu da je pedeset članova bratskog Udruženja iz Serdivana 2014. godine prisustvovala svečanom otvorenju obnovljene Sultan Sulejmanove Atik džamije u Bijeljini.