Posjeta članica udruženja žena Sumejja iz džem'ata Živinice

Posjeta članica udruženja žena Sumejja iz džem'ata Živinice

Piše: Muallima Enisa Okanović…

Otvorimo srca jedni drugima, družimo se i volimo iskreno i u ime Allaha, dž.š. “Lijek za srce je u petero: u učenju Kur'ana s razmišljanjem, u praznom stomaku, u noćnom namazu, u skrušenoj dovi u zoru i u druženju sa dobrim ljudima.”  Peti lijek za srce “druženje sa dobrim ljudima” po izreci Ibrahima Havasa je neprocjenjiva vrjednota, jer svako žedno srce ugrije i ispuni.

Često ne znamo šta nam se dešava nakon susreta i druženja sa dobrim ljudima, ali smo tada ispunjeni pozitivnom energijom koja nam daje elana da idemo dalje sretni, zadovoljni i puni utisaka. To je Božija blagodat i milost koja se spušta tamo gdje On odredi da je najbolje.

Njegovom voljom milost se spustila i na mjesto u plodonosnoj Semberiji koja godinama iznjedri razne plodove i nahrani mnoštva gladnih usta. Mjesto na tromeđi naše prelijepe Bosne i Hercegovine. Mjesto po imenu Bijeljina. Pored plodova koje daje ova gruda zemlje, ovo mjesto je poznato po mnogim znamenjima i dobrim ljudima. Iako je mnogo vojničkih čizama gazilo ga, ono se uvijek uspravno uzdizalo i gradilo generacije dobrih i dobra. Mnogo je insana prolazilo i dolazilo u Bijeljinu, a ona im oduzimala dah svojom ljepotom. Odjednom se desi ono što nije nikog usrećilo, pa jedni i jadni silom odoše, drugi ostaše, treći prevarom i obmanom dođoše, a četvrti se milom vratiše. Danas i jedne, i druge, i treće, a i četvrte spaja jedno a to je život u ovom gradu. Većina, nažalost živi u magli neistine koju i dalje serviraju mediji, te na taj način šire ono od čega niko neće biti sretan.

Neizvjesna situacija naše nam drage zemlje, teška ekonomska situacija, pad nataliteta, velik broj nepismenih i kad bi nabrajala imala bih mnogo toga za nabrojati, ali postoji nešto što je teško riječima opisati. To je pozitivna energija koju proizvode pozitivci, bez obzira kome i gdje pripadali, ali oni svojim susretom izmame osmijeh na licu i nadu u bolje sutra. Osmijeh je čudo, nije ga Posalnik islama za džaba nazvao sadakom. 

Topla subota trećeg oktobarskog dana u Bijeljini spojila je mnogo toplih insana koji su razmijenili mnogo toplih osmijeha. Predstavnice magazina za ženu i porodicu “Bosanska Sumejja” sa područja općine Živinice, ukupno šezdeset prekrasnih hanuma različite dobi, obišle su povratnice u manjem bh.entitetu, u Bijeljinu. Tom prilikom su se družile u Mektebskom centru u Bijeljini i obišle Atik džamiju, poznatu kao i Carska džamija jer ju je sagradio sultan Sulejman Veličanstveni. One su otvorile srca jedne drugima, a srca kada se otvore tu je Božija milost. Podijelile su međusobno svoja iskustva u radu i aktivnostima što je rezultiralo obostranim zadovoljstvo. Bijeljinke su ih sa oduševljenjem dočekale i dugo pričale o tom milom druženju koje će se uz Allahovu, dž.š., pomoć nastaviti.  Ovom prilikom im se zahvaljujemo što su nas posjetile i uljepšale nam dan, molim Stvoritelja da ih nagradi zbog izdvojenog vremena i truda da nam dođu.