Predavanje “Budućnost islama u Evropi”

Predavanje “Budućnost islama u Evropi”

U ponedjeljak 27. aprila 2015. godine, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, održano je predavanje jednog od vodećih mislilaca današnjice u oblastima studija budućnosti i filozofije znanja dr. Ziauddina Sardara na temu „Budućnost islama u Evropi“.

Predavanje, kojem je prisustvovao veliki broj zainteresovanih za temu, upriličili su Centar za dijalog – Vesatijja u saradnji sa Centrom za napredne studije i domaćinom Gazi Husrev-begovom bibliotekom, a u okviru ciklusa predavanja pod nazivom Govornica Centra za dijalog – Vesatijja.

Dr. Sardar je u svom izlaganju fokus usmjerio na definisanje samih pojmova „budućnost“, „islam“ i „Evropa“, te posmatravši okom futurologa poentirao kako je navedene pojmove svrsishodnije navoditi u obliku množine. Evropu je danas teško posmatrati kao jednu cjelinu, pa čak ni u okviru Evropske unije, s obzirom da Evropu čine različite zajednice koje dijele određeni broj zajedničkih vrijednosti i interesa. Nije lahko ni tvrditi kako je islam jedinstven, niti da su muslimani ujedinjeni u Evropi. Kada ove dvije činjenice prihvatimo, vrlo je vjerovatno da ćemo shvatiti i da postoji i više od jedne jedinstvene „budućnosti“ za sve one koji žive na prostorima „Evropâ“, koji su sljedbenici različitih „islamâ“.

U drugom dijelu izlaganja, a posebno odgovarajući na pitanja prisutnih, dr. Sardar se osvrnuo i na poziciju Bosne i Hercegovine, te budućnosti islama na njenom prostoru, ustvrdivši kako je pred BiH u narednih 10-15 godina veliki izazov, ali i šansa da bude primijećena kao stabilna i progresivna u evropskim okvirima. No, s tim izazovom moraju se suočiti narodi koji žive na tom prostoru, a naročito pripadnici islamske vjeroispovjesti, s obzirom na rastuće negativne trendove usmjerene ka islamu i muslimanima u Evropi, ali i svijetu uopće.