Predstavnici Mektebskog centra Bijeljina u službenoj posjeti Turskoj

Predstavnici Mektebskog centra Bijeljina u službenoj posjeti Turskoj

Piše: Mirsad ef. Okanović…

Predstavnici Mektebskog centra Bijeljina borave u službenoj posjeti Turskoj. Prvog dana posjete delegaciju Mektebskog centra, koju čine Samir ef. Camić, Mirsad ef. Okanović i Damir Salkanović, primio je generalni direktor istanbulskih vatrogasaca za azijski dio Istanbula Mehmet Emin Koçan.

Ovom prilikom predstavnici Mektebskog centra zahvalili su se gospodinu Mehmet Eminu na gostoprimstvu, ali i svemu sto su istanbulski vatrogasci uradili za naš grad prilikom poplava 2014. godine. Ovom prilikom je razgovarano o konkretnim projektima na području rada sa mladima s obzirom da su istanbulski vatrogasci u nadležnosti Istanbul Büyük Sehir Belediyesi te se na tom polju pružaju mnoge mogućnosti.

iv1

Gospodin Mehmet Emin se zahvalio gostima iz Bijeljine na posjeti, ali i pruženom gostoprimstvu prilikom njihovog boravka u Bijeljini. Dao je čvrsto obećanje da će poduzeti konkretne korake i pomoći našem Mektebskom centru. Već u augustu ako Bog da naši mladi koji su aktivni u Mektebskom centru bi mogli putovati u Istanbul i boraviti nekoliko dana uz razne programe i aktivnosti. Na kraju posjete Samir efendija je našem domaćinu uručio sliku naše Sultan Sulejmanove džamije, a njegov komentar “Bizim cami” (“naša dzamija)” dovoljno govori kako nas naša braća u Turskoj doživljavaju.

sd11

Tokom dvodnevnog boravka u Istanbulu domaćin predstavnicima Mektebskog centra je bio Safet Mutlu (Mujagić), nas Bijeljinac čiji su se preci odselili u Tursku prilikom odlaska Osmanskog carstva iz Bosne i Hercegovine.