Preporodova anketa: Najznačajniji događaji u 2013. godini

Preporodova anketa: Najznačajniji događaji u 2013. godini

Najzačajniji događaji u 2013. godini:

 

–       Za  Islamsku zajednicu BiH

 

–       Za Bosnu i Hercegovinu
Mislim da je to otkrivanje najveće masovne grobnice u BiH ubijenih Bošnjaka, Tomašica kod Prijedora. Ovo je ujedno i jasan dokaz genocida nad Bošnjacima na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Drugi događaj je veoma važan projekat Rijaseta IZ u saniranju posljedica kulturocida, a to je obnova Aladže džamije u Foči. Posebne čestitke Vakufskoj direkciji koja je obezbjedila donatora iz Turske.

 

Husein-ef.Kovačević, glavni imam MIZ Sanski Most

 

Teško iz ove godine odabrati neki događaj u IZ koji bi se mogao nazvati prelomnim. Međutim, dva događaja predstavljaju ostvarenje dugogodišnjeg sna muslimana ovih prostora. To su otvaranje džamije u Rijeci, Republika Hrvatska, i postavljanje kamena temeljca za džamiju i islamski centar u Ljubljani, Republika Slovenija. Muslimani Ljubljane su nakon 44 godine dočekali da radovi na izgradnji džamije 14. septembra 2013. godine zvanično otpočnu. Neka im je hairli. Što se tiče najvažnijeg dođaja za Bosnu i Hercegovinu držim da je to prvi poslijeratni Popis stanova i stanovništva. Uz sve pozitivne vrijednosti koje provedeni Popis stanovništva ima, istakao bih po meni ključnu, a to je značajan procenat popisanih Bošnjaka u RS, koji će nedvosmisleno pokazati da ovaj entitet nije samo srpski. Ruku pod ruku s ovim događajem ide, na žalost, još uvijek aktivni protest roditelja i djece iz Konjević Polja, koji zajedno sa rezultatima Popisom stanovništva lome kičmu srpskom hegemonizmu u RS-u.

mr. hfz. Elvir Duranović, imam u Bugojnu

Najvažniji događaj za IZ-u BiH u 2013.godini bio je postavljanje kamen-temeljca za Islamski centar i džamiju u Ljubljani. To je historijski događaj za muslimane Slovenije, na koji su dugo čekali čineći ogromne napore da do toga dođe.
Najvažniji događaj za BiH je bio popis stanovništva koji će pokazati makar približnu sliku stanja u BiH, kako stanovništva, naseljenosti i raseljenosti, tako i stambenih kapaciteta. Jer, poslije genocida, urbicida i kulturocida ništa nije isto u uporedbi sa stanjem prije agresije. Možda bi bilo bolje kazati da je ovo najkrupniji događaj na državnom nivou a šta je to stvarno važnije ili manje važno a desilo se u protekloj godini je relativno. Za nekoga je plasman naše fudbalske reprezentacije na svjetsko prevenstvo, za mladi bračni par je rođenje djeteta, za nezaposlenog zaposlenje, za oboljelog ozdravljenje i tako redom.

 

Sulejman ef. Efendić glavni imam MIZ Zavidovići

 

Za Islamsku zajednicu u BiH 2013. godina ostat će prepoznatljiva kao godina značajnih jubileja pisane riječi. Ti jubileji su svjedoci Islamske zajednice u njenom vjerodostojnom življenju i prenošenju islamskog učenja. Jubileji koji su obilježili godinu iza nas su: izlazak 1000-tog broja Preporoda, 80 godina Glasnika i 40 godina Izdavačkog centra Rijaseta IZ El-Kalem. Ovi jubileji nas podsjećaju da je Islamska zajednica vrijednost koja pokazuje da je moguće u kontinuitetu odražavati sve naše medijske i duhovne potrebe u očuvanju islamskog identiteta. Najvažniji događaj za BiH u protekloj godini jeste najvažnija sporedna stvar na svijetu, a to je plasman “Zmajeva” na svjetsko prvenstvo u fudbalu 2014 , gdje se nadamo da će pronijeti lijep glas o Bosni i Hercegovini.

 

Fuad-ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj

 

Najznačajniji događaj i za BiH i za Islamsku Zajednicu, iz perspektive posla kojim se bavim, jeste uspješna realizacija popisa stanovništva, prvog nakon 23 godine. Uzimajući u obzir sve posebnosti BiH koje su komplicirale sam proces, popis se, prihvatajući da je bilo nekih sitnijih nedostataka, može smatrati jednim od najuspješnije realiziranih projekata u 2013. godini. Ovaj popis će, obezbjeđenjem preciznih i potpunih infomacija o stvarnom stanju stanovništva u BiH pružiti priliku svim institucijama i organizacijama u BiH, uključujući i IZ, da adekvatno planiraju svoje aktivnosti na terenu. Ovakvi podaci ce značajno pomoći efikasnijem planiranju razvojnih projekata i socijalnih politika na svim nivoima vlasti u BiH. Pored toga, ovo će biti i prilika da se konačno objektivnim pokazateljima odupre dugogodišnjim nasrtajima na vjerske zajednice, poput neutemeljenih argumenata o prevelikom broju vjerskih objekata u BiH.

 

Dr. Nermin Oruč, profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

 

1. Bez sumnje, najveći događaj u protekloj godini bio je plasman bh. nogometne reprezentacije na svjetsko prvenstvo. Taj čin je, po meni, važan na nekoliko ravni. Prvo, ugušio je onaj poznati osjećaj nemoći (individualni, nacionalni, državni) koji nam se uvijek javljao u prethodnim pokušajima naše reprezentacije (o, tako marzim riječ baraž!), osjećaj koji se podudarao sa ukupnim našim osjećajem za život. Iza proteklog rata, kada su Bosancima onemogućili taj važni osjećaj pobjede, mi cijelo vrijeme živimo u – baražu! Slavlje koje je nastalo nakon uspjeha naše reprezentacije, pokazalo je ne samo odušak što nam se život, barem na jedno vrijeme, ne strovaljuje opet u baraž, nego i da imamo radosti i vedrine u sebi, a, Bogami, i raznih drugih mogućnosti.

 

2. U Islamskoj zajednici, slutim, dešavaju se neke važne stvari. Čim ne vidim medijski eksponiranog reisa i njegove saradnike, mnogo mi je lakše. Kao «spoljnji saradnik» IZ, bio sam bijesan, a i vrijeđalo me, prijašnje mahalanje (čitaj: žuč, svađa, neprijateljstvo, bolest…) po medijima koje su mnogi tumačili «otvaranjem» IZ, a dušmani, s pravom, našom nemoću. Sada, vidim velike stvari, koje se dešavaju medijski tiho a u srcima odjekuju gromoglasno. Od svih tih stvari, najvažnija mi je ona merhametska, socijalna, jer je najpotrebnija, i – u vremenu kad čovjek nema druge institucije na koju se u tom pogledu može osloniti – čovjeku, a i Islamskoj zajednici, može biti najspasonosnija. Izgleda da je novi reis napokon Bosanac! P. S.: Još da od imamske zajednice napravi općevjerničku zajednicu, gdje bi mu kraj bio! (Tada bi i moja duša iz «spoljnje» pozicije prešla u «unutrašnju».)

 

Prof. dr. Zilhad Ključanin

 

Cijenim naglasiti nekoliko važnih događaja u Islamskoj zajednici za proteklu godinu, koji svaki pojedinačno zaslužuje da bude događaj godine kad je u pitanju Islamska zjednica. Prvorazredni događaj u Islamskoj zajednici po mom skromnom mišljenju bi mogao biti postavljanje kamena temeljca za izgradnju Islamskog Centra i džamije u Ljubljani. Isto tako otvaranje Islamskog centra u Rijeci zaslužuje pozornost i pažnju koliko zbog objekta, no više zbog unutrašnje snage i jedinstva koji su se ovim činom manifestovali, kao i stavljanje u upotrebu prostorija Gazi Husrev-begove biblioteke i javna dosptupnost njenih kapaciteta naučnim i drugim krugovima.
Oktobarski Popis stanovništva u BiH nakon više od 20 godina, zaslužuje da bude događaj od prvorazrednog značaja za BiH kao državu, jer je pored svih problema i nedostataka proveden unutrašnjim dogovorom i na cijeloj teritoriji u isto vrijeme, te kao takav trebao bi poslužit kao osnova za budući planski razvoj države Bosne i Hercegovine. Isto tako može poslužiti i kao pozitivan primjer za neophodne dogovore i kompromise za boljitak svih njebih stanovnika. S druge strane otkrivanje masovne grobnice Tomašica kod Prijedora uz koncentracione logore Omarska, Kerterm, Trnopolje i Manjača, svjedoči da se desio stravičan genocid u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Treći značajan i ujedno relaksirajući događaj je plasman naše reprezentacije u nogometu na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

 

Muftija travnički mr. Nusret-ef. Abdibegović

 

Kompletna anketa: Preporod, 1. januar 2014.