Press konferencijom najavljena manifestacija „Selam, ya Resulallah – Dani o Allahovom Poslaniku“

Press konferencijom najavljena manifestacija „Selam, ya Resulallah – Dani o Allahovom Poslaniku“

U okviru obilježavanja 12. rebiu-e-ewela (dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda s.a.v.s.) Medžlis Islamske zajednice Sarajevo deveti put će organizirati manifestaciju “Selam, ja resulallah – Dani o Allahovom poslaniku” koja ima za cilj predstaviti segmente iz života poslanika Muhammeda.

Na današnjoj pres-konferenciji organiziranoj ovim povodom glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović kazao je novinarima da detalji Allahovog poslanika mogu pomoći u ovom vremenu sebičnosti jer je Muhammed s.a.v.s  bio najbolji primjer, najbolji roditelj, najbolji prijatelj i najbolji komšija.

Segmenti iz života Muhammeda, kazao je Dautović, trebaju biti smjernica da bi vjernici uskladili svoj život s načinom života Božijeg poslanika Muhammeda jer je on najbolji uzor.

– Poslanik je ogledalo u kojem se svakodnevno ogledamo i u kojem preispitujemo sebe u odnosu na to ogledalo. Zato je važno znati njegov život i poruke koje je poslao. Muhammed s.a.v.s. je bio čovjek koji je pomagao drugima i podučavao ljude da ne budu sebični – kazao je Dautović.

Prenio je i poznati hadis Muhameda a.s. u kojem stoji da onaj koji pomaže svoga brata, Allah će pomoći njega; onaj ko sakrije mane brata svoga, Allah će sakriti njegovu; onaj ko otkloni neku poteškoću od brata svoga, Allah će otkloniti njegovu poteškoću i na ovom i na onom svijetu.

Zato je i cilj ove manifestacije približiti Muhammeda s.a.v.s. onima koji ga vole i poštuju, ali i da bi onima koji ne znaju poslanika ili imaju pogrešnu sliku da se ukaže kakav je poslanik bio i kakve poruke ostavio iza sebe.

Zamjenik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i koordinator ovogodišnje manifestacije Malik ef. Šljivo predstavio je bogat program ove manifestacije koja svake godine okuplja sve više vjernika zbog čega se organizatori nadaju da će i ove godine odziv biti veliki.

Tokom manifestacije bit će upriličena 23 programa za različite uzraste. Tako će centralni događaj dječijeg programa biti otvoreni mektepski dan u Domu mladih Skenderija koji je edukativno-zabavnog karaktera, a to je finale kviza znanja polaznika mektebske nastave koji će se na nižim razinama održavati tokom januara 2014. godine.

U okviru programa za mlade bit će upriličen koncert kasida mostarskih horova, “Srebreni svijet Mostara”, omladinsko druženje sa Sulejmanom Bugarijem i Eldinom Husejinbegovićem u općini Novi Grad, te akademija u Domu mladih Skenderija.

Tu su i edukativni sadržaji koji donose četiri predavanja i tri tribine te promocija knjige Muhameda Seida Serdarevića “Izabrana djela”, a manifestacija donosi i kulturne sadržaje.

Malik ef. Šljivo je najavio da će “Dani o Allahovom poslaniku” biti otvoreni u petak 3. januara u 18.30 sati na platou ispred Baščaršijske džamije uz tradicionalnu podjelu kolača i salepa.

Najavljeno je da će tradicionalno učenje mevluda, koje će izvoditi sarajevski imami biti obogaćeno glasovima imama iz Turske koji dolazi specijalno na ovu manifestaciju, a  u organizaciji Diyaneta Islamske zajednice Turske.

Učenja mevluda počinju uoči 12. rebiu-l-ewela u Carevoj džamiji, zatim će biti proučen mevlud u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a mevludi će se proučiti i u centralnim džamijama po općinama, kao i posebni mevlud za žene u Carevoj džamiji i džamiji u Vogošći!

(www.medzlis-sa.ba)