Prikupljeno 40 t zekjata poljoprivrednih proizvoda

Prikupljeno 40 t zekjata poljoprivrednih proizvoda

www.muftijstvotz.ba

Akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode organizirana je u periodu 10-25. oktobra ove godine. Prikupljanje se vršilo na području svih džemata i medžlisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Poljoprivredni proizvodi usmjereni su za ishranu učenika medresa i za pomoć socijalno ugroženim osobama.

U medžlisima Muftijstva tuzlanskog prikupljeno je oko 40 tona poljoprivrednih proizvoda, što je znatno više u odnosu na prethodnu godinu. Proizvodi su proslijeđeni za potrebe ustanova: JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, JU Dom penzionera Tuzla, JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla, Predškolska ustanova EVLAD u Brčkom, Narodna kuhinja „Imaret“ Tuzla, MFS Emmaus-Prihvatni centar „Duje“ i Behram-begova medresa u Tuzli. Dio prikupljenih proizvoda medžlisi su uručili socijalno ugroženim kategorijama na svome području.

Ono što u ovoj akciji posebno ohrabruje, kako ističe koordinator za društvenu brigu u Muftijstvu tuzlanskom Mumin-ef. Mumić, jeste učešće povratničkih džemata koji su dali značajan doprinos. „To nam pokazuje da su ljudi koji su se vratili svojim kućama predani u borbi za svoj život u tim mjestima i da nastoje od poljoprivrede živjeti. Njihovo učešće u akciji je značajno doprinijelo da ona bude ovako uspješno realizovana,“ kaže Mumić.