Protokol o saradnji IZ BiH i Turske: Jačanje saradnje između islamskih zajednica

Protokol o saradnji IZ BiH i Turske: Jačanje saradnje između islamskih zajednica

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i predsjednik Turske uprave za vjerska pitanja Mehmet Gormez 27. januara u Ankari potpisali su Protokol o saradnji kojim se produbljuje saradnja dvije vjerske zajednice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za AA su kazali da je protokolom predviđeno daljnje jačanje saradnje između islamskih zajednica dvije zemlje na mnogim poljima.

“Planirano je jačanje saradnje na poljima kao što su edukacija, nauka, izdavaštvo, vjerski poslovi i humanitarne aktivnosti”, navedeno je iz IZ BiH uz napomenu da je riječ o vrlo značajnom dokumentu.

“Mi u IZ BiH Protokol o saradnji smatramo izuzetno značajnim dokumentom i očekujemo da će omogućiti intenzivniju saradnju dvije vjerske zajednice i zajednički nastup u zajedničkim segmentima, tamo gdje je potrebno”, poručeno je.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, u ime ambasade Turske, potpisali su u oktobru prošle godine Protokol o saradnji na realizaciji programa pružanja podrške za sanaciju šteta prouzrokovanih poplavama i klizištima na području BiH, a u cilju pružanja finansijske pomoći ugroženim porodicama, te revitalizaciji individualnih, vjerskih i drugih objekata ugroženih područja.

Ovim je dogovoren nacrt Protokola o saradnji koji su u januaru 2015. u Ankari potpisali predstavnici islamskih zajednica dvije zemlje. Kavazović je tom prilikom izrazio zahvalnost Turskoj na svesrdnoj pomoći i podršci u obnovi poplavama pogođenih područja.

(BIR/AA)