Proučen Mevlud u Hajrija džamiji u Džematu Srednja Trnova – FOTO

Proučen Mevlud u Hajrija džamiji u Džematu Srednja Trnova – FOTO

Povodom Rebiu-l-evvela, mubarek mjeseca Allahove milosti, u kojem je na ovaj svijet došao posljednji Allahov Poslanik Muhammed s.a.v.s., u Džematu Srednja Trnova, u subotu 26.12.2015. godine poslije jacije namaza proučen je Mevlud.

Hajrija džamija bila je ispunjena džematlijama i njihovim gostima iz okolnih džemata i Medžlisa islamske zajednice Teočak. Svi oni su poželjeli da u večeri Allahove milosti budu dio mevludske svečanosti koju su izvela djeca polaznici mekteba u Srednjoj Trnovi i svi imami Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

“Draga braćo i sestre u Islamu, hvala Allahu pa nas je sakupio na ovom mjestu. Zajedno smo ovdje u društvu sa našim glavnim imamom Samir ef. Camićem, predsjednikom Emirom, članovima Izvršnog odbora Nihadom i Dževidom, sa ljudima iz Glinja, Janjara, Bijeljine, Teočaka. Allahova je volja da nas sakupi na jednom mjestu, da se družimo ovo veče i da donesemo salavate na Poslanika, da ga pomenemo, da čujemo nešto o njegovom životu, da uzmemo nešto sebi kao savjet i pouku iz njegovog života,” kazao je prisutnima Mujaga ef. Cifrić, imam Džemata Srednja Trnova, dodavši da su mevludi uvijek u Bosni i Hercegovini okupljali ljude, uz podsjećanje: “Nekako se ovih godina udaljavamo jedni od drugih, zaokupljeni svojim problemima. Nadam se da će ovaj Mevlud biti razlogom našeg zbližavanja, da nam se sakupljanja ne svode samo na dženaze. Potrudimo se da sebi živote olakšamo, da u svoje živote unesemo što više lijepoga, radosnoga, koje će nam pomoći da lakše koračamo na dunjaluku.”

Glavni imam MIZ Bijeljina, Samir ef. Camić, zahvalio se Mujagi efendiji na pojašnjenjima u vezi sa Mevludom. “Imam osjećaj da smo proteklih godina zapostavljali ovakav način obilježavanja rođendana Muhammeda s.a.v.s., ali smo večeras uvidjeli da možemo na ovakav način promovirati prave vrijednosti. Naš Poslanik nam je uzor od rođenja pa do smrti. Molim vas, roditelji, šaljite djecu u mekteb, jer u mektebu će naša djeca naučiti prave vrijednosti o namazu, postu, zekatu. Neće im niko na internetu nuditi kojekakve krajnosti,” kazao je Samir ef. Camić, dodavši: “Ne smijemo biti povodljivi, ići za onima koji govore da naša tradicija i naše praktikovanje vjere nemaju vrijednosti. Mi imamo najbolji uzor, imamo Kur'an i našeg Poslanika Muhammeda s.a.v.s.”

Rebiu-l-evvel je treći mjesec u hidžretskom kalendaru.

Za muslimane je posebno važan 12. dan u tom mjesecu jer je vezan za rođenje posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s. Uz to što je na taj dan rođen Muhammed, s.a.v.s, 12. rebiu-l-evvela on je došao u Medinu tako okončavši hidžru, a i njegovo preseljenje na ahiret desilo se upravo tog dana. To je zasigurno datum značajan za cjelokupnu svjetsku povijest, a posebno povijest Islama.

 Muhammed a.s. je rođen, u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po Isa a.s., što odgovara 12. rebiu-l-evvelu. Abdullah, otac Muhammeda a.s., umro je dok je Muhammed a.s. još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preselila kada je napunio šest godina. Prve četiri godine Muhammed a.s. provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka (majka po mlijeku). Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine umire, da bi ga preuzeo njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.