Pšenica zaštićena i prihranjena, uskoro sjetva kukuruza

Pšenica zaštićena i prihranjena, uskoro sjetva kukuruza

Sunčani dani i toplo vrijeme na sjeveroistoku BiH, u Medžlisu Islamske zajednice Bijeljina iskorišteni su za nastavak radova na vakufskim poljoprivrednim parcelama. Pšenica koja je zasijana jesenas na šest hektara, ovih dana je zaštićena od korova, a nakon prihrane u martu, obavljena je i dodatna prihrana preko lista. U zavisnosti od vremenskih prilika, u drugoj polovini aprila planirana je sjetva kukuruza na 8,5 hektara.
„Putem donacija Turske organizacije za koordinaciju i saradnju TIKA i Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapaskih Emirata dobili smo dva traktora sa svim priključcima, ukupne vrijednosti oko 100.000 KM. To nam je i bila osnova da počnemo obrađivati vakufsko poljoprivredno zemljište i nadamo se svakom berićetu od ovog hairli posla,“ kaže Damir Salkanović, sekretar MIZ Bijeljina.

Damir Salkanovic i Amir Bajric pred polazak na vakufska polja

Iskusni poljoprivrednik Amir Bajrić angažiran je na ovim poslovima, pripomažu i drugi uposlenici prateće službe, a sav posao je pod nadzorom agronoma Nedžada Mujanovića, člana Izvršnog odbora MIZ Bijeljina.

Inače, Islamska zajednica u Bijeljini planira i razvoj plasteničke proizvodnje povrća kako bi se omogućilo dodatno zapošljavanje i pokazalo da se od plodne semberske zemlje može živjeti. Slični projekti pokrenuti su i planirani u susjednoj Janji, a dva medžlisa u ovom dijelu BiH raspolažu sa oko 50 hektara obradivog vakufskog zemljišta.